Мислила је да се угојила, хирурзи јој уклонили тумор од скоро 50 килограма

Велики подухват хируршког тима Ургентног центра Клиничког центра Србије – успели су да одстране гинеколошки тумор који је захватио оба јајника и материцу величине коју у тој установи не памте. Пацијенткиња се опоравља после операције, али је очекује даље лечење јер се рак јајника проширио и по стомаку.

Жена која има 45 година је мислила да се угојила, и да је леђа боле због ишијаса. Из Шапца је хитно пребачена у Београд. У тренутку када је примљена у ту установу, имала је 150 килограма. Због тежине интервенције али и њеног општег стања, хируршки тим Ургентног центра био је у сали дуже од три сата. 

„Успели смо да направимо, можда за сада највеће вађење тумора које је урађено у Ургентном центру за све ово време постојања Центра. Извађена су два огромна гинеколошка тумора, један слободан леви јајник са тумором и други, који је хватао јајник, материцу и туморску масу. Оба тумора су тежине између 45 и 50 килограма, тако да пацијнткиња у суштини није била гојазна, него су то биле туморске масе које су правиле њој огромне болове, проблеме са радом црева“, рекао је доктор Владимир Вукојевић, хирург Ургентног центра.

У хируршком тиму било је пет лекара, анестезиолози и консултант-гинеколог из Клинике у Вишеградској.

„Потребно је водити рачуна да се не повреде околне структуре, јер никада се не зна на шта ће човек да наиђе, због тога што је експанзиван раст у питању. Овакав тумор нисам видео, не, али постоји свакако, описано је у литератури“, каже др Душан Б. Јовановић, хурург Ургентног центра који има дугогодишње искуство и у земљи и у иностранству.

Пацијенткиња се опоравља, није хтела да говори за РТС, тако да нисмо успели да сазнамо када је последњи пут била код гинеколога. Зато, лекари који су је оперисали, имају још једну важну поруку.

„Стоји једна ствар – примарна здравствена некултура нашег народа, и лоше примарно превентивно лечење и недоласци на редовне превентивне прегледе и редовно праћење здравља. Јер ово је промена која, када се види величина те промене, величине сигурно 30 пута 50 сантиметара - једна и исто толико и друга, то је промена која није порасла за ноћ или неколико месеци, то је нешто што је расло три до пет година, ако не и више“, поручио је др Јовановић.

После опоравка на одељењу хирургије Ургентног центра, пацијенткињу очекује даље лечење и терапије, јер је рак јајника метастазирао и по стомаку. Лекари који су је оперисали, очекују да ће после онколошке терапије победити болест.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. јун 2019, 15:30) - Milena [нерегистровани]

Doktor

Slučajno sam imala prilike da doktor Vukojević u Urgentnom Centru operiše moju majku. Posle niza pogrešnih dijagnoza ovaj doktor je operisao debelo crevo i danas dan se odlično oseća. Odličan doktor i divan čovek. Da ih je takvih više u zdravstvu

(четвртак, 20. јун 2019, 09:31) - anonymous [нерегистровани]

Re: ...

A zamislite lekara opste prakse koji je to ignorisao.

(четвртак, 20. јун 2019, 02:14) - anonymous [нерегистровани]

'Primarna zdravstvena nekultura'?

Kada se lekari i ostalo medicinsko osoblje u drzavnim bolnicama ne bi odnosili prema pacijentima kao sto se odnose, mozda se to ne bi dogadjalo.
Ljudi ne mogu da priuste da se lece po privatnim klinikama.