Читај ми!

Легендарна глумица Бранка Веселиновић преминула у 105. години

Најстарија глумица на свету и легенда српске глумачке сцене Бранка Веселиновић преминула је у 105. години. Током каријере дуге осам деценија глумила је у више од 100 представа и више од 50 ТВ серија и филмова.

Рођена 1918. године у Старом Бечеју, Бранка Веселиновић је постала је једна од најистакнутијих глумица на домаћој сцени током своје 84-годишње каријере. Од 7. септембра 2022. године, након смрти америчке глумице Марше Хант, постала је најстарија глумица на свету.

Студирала је Глумачку школу при Народном позоришту у Београду од 1936. године. Са тек 19 година, отишла је на праксу Српско народно позориште у Новом Саду и играла у представи Карлова тетка. У Новом Саду је играла до 1940. године када је прешла у Уметничко позориште у Београду.

Као веома млада удала се за будућег инжењера шумарства Андоновића, али је нешто касније он, као амерички држављанин, одлучио да се врати у Америку, док је она остала у земљи, па су се због тога растали.

Само годину дана након што је прешла да глуми у Београду, немачки окупатори затворили су позориште.

После окупације глумила је у Народном позоришту, а потом и у Југословенском драмском где се појавила и у првој представи 3. априла 1948. у комаду Краљ Бетајнове.

У наредним деценијама играла је на сценама свих београдских позоришта и остварила више од 100 улога. Само у ЈДП-у, својој матичној кући, одиграла је више од 40 улога. Улога Гине у Ожалошћеној породицу донела јој је Стеријину награду 1964. године.

У САД је на енглеском играла главну улогу у представи Мајка храброст и њена деца.

Добитница је многих признања за глумачки и хуманитарни рад, попут Ордена рада са златним венцем, Нушићеве награде за животно дело, Вукове награде, као и Награде Мали принц за животно дело, коју додељује Међународни фестивал позоришта.

Удала се за глумца и преводиоца Млађу Веселиновића 30. септембра 1948. године и остала у браку са њим све до његове смрти 2012. године.

Иако није имала деце, са супругом је основала Фонд Бранке и Млађе Веселиновића за помоћ деци са инвалидитетом. Била је полиглота и говорила енглески, руски, немачки, француски, чешки, мађарски и италијански језик.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. феб 2023, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

Postovanoj Branki

Laka joj zemlja, bila je veliki covek i humanista

(среда, 08. феб 2023, 19:30) - LUKA [нерегистровани]

OTISLA NAJSTARIJA

DRAGA BRANKA,HVALA VAM NA SVEMU.VELIKI SAM LJUBITELJ DRAMSKE UMETNOSTI I VAS ODLAZAK JE VELIKI GUBITAK ZA POZORISTE.NEKA VAM JE VECNA SLAVA I HVALA.POCIVAJTE U MIRU.

(среда, 08. феб 2023, 16:40) - Ljuba [нерегистровани]

Osoba za ponos naciji

Otišla je velika BRANKA. Velika glumica i još veći Čovek. Pamtićemo je po dobroti kojom je zračila. Večnaja pamjat

(среда, 08. феб 2023, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Vecna slava

Ce ju pratiti do postojanja onih koji ju dobro pamte. Dali su neke danas nazovi "Glumice " i cule za nju, jer ona nije "proizvod" nekog Mike, zato je vrlo obrazovana, cenjena od svakog postojeceg ljudskog bica, zato, govorila je tolike jezike, zato je imala fond za pomoc unesrecenim, zato je srecno i dugovecno zivela. Nisu joj trebale hrpe para i zato je imala CAST i POSTOVANJE ! Neka joj je vecna slava i HVALA kao primeru dobrote !

(среда, 08. феб 2023, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

Mnogo je radila humanitarne stvari

Toliko je bila dobra i pomagala deci i drugima, da je vise znam po tome. Secam se i nekih njenih uloga. Moj licni susret sa njom na sajmu knjiga gde je prikupljala novac za humanitarnu pomoc mi je ostao u secanju vise nego sam taj put u Beograd i sajam knjiga. Zato zahvalnost sa moje strane dragoj Branki.

(среда, 08. феб 2023, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Veselo vece

Davno nekad, kao djete, prije TV ere cuo za Branku Veselinovic, kad se familijarno sjedalo oko radija i slusalo Veselo vece.Pokoj joj dusi, zabavljala je generacije.

(среда, 08. феб 2023, 13:16) - Ljiljana [нерегистровани]

Draga nasa

Neka ti je večna slava, generacije i generacije ćete sa ponosom spominjati

(среда, 08. феб 2023, 11:39) - Зоран [нерегистровани]

Отишла је наша драга Бранка Веселиновић

Велика Жена, велика Глумица и велики Борац ...!