Читај ми!

Роберту Даунију отац дао џоинт у шестој години, са осам постао зависник: Као сачмарица у устима...

Нови „Нетфликсов“ документарац „Sr“ приказује какво је било одрастањее Роберта Даунија Млађег у турбулентном дому и како му је отац Роберт Дауни Старији, изузетно талентовани редитељ, отворио пут ка зависности од дроге и проблематичном одрастању које га је умало коштало живота.

Током покерашке вечери коју је организовао у њиховом њујоршком дому, Роберт Дауни Старији видео је свог шестогодишњег сина како кришом пије вино из једне од чаша на столу. Уместо да му је брзо узме из руку, додао му је и џоинт са канабисом и рекао му да проба.

Тешко је замислити како би дете у таквом дому могло да избегне проблеме са наркотицима какве је имао Роберт Дауни Млађи, који се више деценија борио са зависношћу.

Много мање познат од свог сина који је постао најплаћенији глумац на свету, Роберт Дауни Старији био је талентовани редитељ који је такође био зависник већи део свог живота.

Годинама касније, признао је како је направио „катастрофалну, глупу грешку“ дајући свом шестогодишњем сину дрогу. Међутим, у новом документарцу, који се бави ликом и делом Роберта Даунија Старијег, види се да је то само био природан след догађаја у његовом хаотичном и неодговорном родитељском приступу.

Када му није давао наркотике, Дауни Старији је са својим малим сином често гледао филмове који никако нису били за децу, а када је имао пет година га је чак и ангажовао да глуми у неколико.

Живот у дому Даунија подразумевао је „одрастање у породици где су се сви дрогирали“, присећа се Дауни Џуниор.

Да ли онда икога чуди што је будући Ајронмен тако спектакуларно скренуо у животу?

Баш то питање поставља свом већ остарелом и болесном оцу у новом Нетфликсовом документарцу, који је сниман три године, о њиховом бурном односу и његовом бизарном одрастању.

Филм открива бројне проблематичне ствари о глумцу који је 1999. године рекао судији, после једног од бројних хапшења, да је захваљујући свом оцу који му је давао дрогу, постао зависник од своје осме године.

Своју зависност од кокаина и хероина тада је описао: „То је као да имам сачмарицу у устима, ја држим обарач и волим укус метала од оружја.“

Јула 2021. године Дауни Старији је преминуо у 86. години од Паркинсонове болести. Упркос томе што обојица гаје дубоку љубав један према другоме, улога коју је отац одиграо у проблематичном животу сина је веома очигледна.

„Мислим да би било неодговорно да не причамо о утицају на мене“, каже познати глумац, на шта му његов отац, посрамљен, одговара: „Што бих волео да пропустим тај разговор.“

Млађи од двоје деце, Роберт Дауни Млађи рођен је на Менхетну 1965. године и одрастао у боемској четврти Гринич Вилиџа, где је био окружен дрогом у кући.

Његови родитељи су били поклоници контракултуре 60-их година и правили су андерграунд филмове. Робертова мајка глумила је у свим филмовима његовог оца, а у једном остварењу је играла свих 12 женских ликова.

Упркос томе што је утицао на многе млађе редитеље, филмови Даунија Старијег никада нису били комерцијално успешни, а породица је живела у финансијској несигурности у малом стану.

У документарцу је такође приказан кратки снимак из 90-их година у којем Дауни Старији признаје: „Многи од нас су мислили да би било лицемерно да наша деца не учествују у пушењу марихуане и таквим стварима. Био је идиотски потез са наше стране да делимо то са децом. Само сам срећан што је и даље ту.“

Упитан да ли је бринуо да његов син можда неће преживети, одговорио је: „Много пута.“

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 07. дец 2022, 07:11) - anonymousТО3А [нерегистровани]

Нисмо сви исти

Са 5 година, док би се родитељи поздрављали напољу са гостима, ја бих за то време испразнио све садржаје из флаша, нарочито пивских, обожавао сам пиво! Одмах нешто каније, прва цигарета, а редовно пушење са увлачењем, почело је са 13! И то је трајало све док ми није Син (тада 8 год.) није рекао, *Тата, престани да пушиш* и да се не обрукам, јер сам му дао обећање, ја сам престао и ево скоро 24 године, преживех без тог отрова, никотина, за који се каже да је теже оставити, него хероин! У сваком случају у овој причи, мој већ покојни син је мој велики, ма највећи херој, он никада није помирисао алкохол, камо ли цигаре или нешто ружније, ма презирао је наркосе!

(среда, 07. дец 2022, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

Kod nas u Srbiji prvo ti daju rakiju.

Čašica za slavu, valja se.