Читај ми!

Принц Ендру у небраном грожђу, монархија и војска му окренуле леђа

Средњи син британске краљице војвода од Јорка принц Ендру изгубио је све краљевске и војне привилегије и дужности. Те одлуке званично су донели Елизабета Друга и британска армија само дан пошто је амерички суд одбио да одбаци тужбу Американке Вирџиније Ђуфре да је војвода од Јорка имао са њом сексуалне односе три пута у Британији и Америци када је имала 17 година. Принц Ендру сада не може да спречи да буде позван да сведочи у грађанској парници која треба да уследи.

Амерички правници спекулишу да би, после катастрофалног телевизијског интервјуа са Би-Би-Сијевом новинарком Емили Мејтлис новембра 2019. године, принц Ендру могао да се позове на 5. амандман америчког Устава и брани се ћутањем.

Велико пролећно чишћење у јануару 

Јасан знак да је пандемија на измаку је велико пролећно чишћење британске политике и монархије већ у јануару.  

Одлуку о одсецању средњег сина из Фирме, како Британци воле да зову краљевску породицу, донела је сама Елизабета Друга.

Његове бројне дужности од сада деле остали чланови краљевске породице, пре свега његове кћерке принцезе Беатрис и Еугенија.

Аналитичари кажу да је одлука закаснила две године и да је требало да буде донета одмах после спорног Би-Би-Сијевог интервјуа са принцом.

„Овде није реч само о породици, већ о прастарој институцији чија је будућност у рукама принчева Вилијама и Чарлса", објашњава историчарка Пени Џунор.

Гнев принца Вилијама 

Британски таблоиди тврде да иза свега стоји гневни принц Вилијам, који је баку сат и по убеђивао колико су за круну погубни поступци његовог најстаријег стрица.  

Подршку сину давао је телефоном из Шкотске, где тренутно живи, и престолонаследник Чарлс.

Краљевска Фирма јавно ћути. Незванично сазнајемо да је принц у шоку.

Током деведесетоминутног састанка са мајком и братанцем, његовом личном адвокату наводно није било дозвољено да изађе из кола са паркинга Виндзорског замка. 

У овом случају није било места за сведоке ван Фирме.

Војска пере руке 

Руке је од некадашњег хероја Фолкландског рата опрала и војска одузевши му сва одликовања и чинове. 

„Мислим да је за активне војнике изузетно непријатно да одају почаст или наздрављају било коме на уваженом положају, а чији стандарди нису на нивоу високих стандарда наших оружаних снага у 21. веку. Јасно је да је принц Ендру у тој ситуацији", истиче Руперт Вилох, пуковник британске војске у пензији.

Грађанска парница у САД 

Пред принцом Ендруом је сада грађанска парница са Вирџинијом Ђуфре. 

Она тврди да ју је педофил Џефри Епстин приморао на сексуалне односе са принцом Ендруом три пута – у Лондону, у стану Галејн Максфел, а затим у Епстиновом стану у Њујорку и на његовом приватном острву на британским Девичанским острвима.  

Суштина правног питања је не само у недостатку слободне воље Вирџиније Жифре, већ и у чињеници да је, по америчким законима, била малолетна, те се слободна воља не поставља као правно питање. 

Секс са малолетном особом је противзаконит и једнак силовању.

У Британији је по закону свака особа у стању да дâ пристанак на сексуалне односе са шеснаест година.

Адвокат Вирџиније Ђуфре, која је добростојећа после новчане нагодбе са Џефријем Епстином, истиче да је новац не занима. Он тврди да син британске краљице „зна шта је урадио и може да посведочи". 

Британци сложни у осуди 

Британци не виде како ће се принц извући из овог правног галиматијаса. 

Он је од спорног интервјуа Би-Би-Сију, који је покренуо више питања, него дао одговора, најнепопуларнији члан британске краљевске породице на Острву. 

„Не мислим да ће она [Вирџиније Ђуфре] бити задовољна новчаним обештећењем. Она жели више од тога. Зато ће он морати да стане пред неки суд и одговори на веома озбиљна питања", сматра Дејвид Пери из Аберирона у Велсу. 

Џун Дејтон из Виндзора сматра да принц „мора да буде третиран као и било ко у таквој ситуацији". 

Пред банкротством

Парничење и скандал прете да доведу принца Ендруа до банкротства. 

Уз њега је само бивша супруга Сара Фергусон, која већ неколико година живи са њим и јавно га зове „најбољим пријатељем". 

Они су заједно нашли купца и организовали продају двадесет милиона евра вредне куће у швајцарским Алпима.  

Какав год био правни исход овог скандала, породица Виндзор, а нарочито наследници круне, опрали су руке од принца Ендруа.

За разлику од принца Харија, краљица је омиљеном сину направила један уступак.

Без обзира на то да ли био у ритама или у богатству, његово обезбеђење ће до краја живота плаћати монархија и британски порески обвезници. 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јан 2022, 03:11) - anonymous [нерегистровани]

Stizu raspadi !

I "familije" i Komonvelta i jos mnogo toga u samim "familijama" ! Koliko ih ima i kome uopste koriste, sem da bas velikom sumom i to nezaradjenom, barataju i sepure se. Zar takve dinastije sirom sveta nisu samo PARAZITI jer niko ni na koji nacin ne doprinosi u nekim vrednostima, da ne kazem, ne zaradjuju, a familije su uglavnom vise-clane. Steta za Dijaninog mladjeg sina koji je po meni jedini CESTITI " kraljevic i ne zeli parazitluk kao i njegova majka koji ju jedini ceni, postuje i zali....

(субота, 15. јан 2022, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Re: Savet tvoga oca...

Zanimljiva stvar ...
Neko jedva proturi jedan komentar, a ako je sreće - možda i dva.
A neko napiše 5, 6, 7 komentara i svi budu objavljeni.
Kojoj klasi ili kategoriji pripada onaj prvi, a kojoj ovaj drugi???

(субота, 15. јан 2022, 18:47) - Zoran [нерегистровани]

Savet tvoga oca...

... zvuči interesantno, ali ja nikad nebi potpisao tekst koji si ti dopisao.
Za razliku od tebe, ja sam ponosan na svog oca, podoficira, koji je svake nedelje pozivao svoje vojnike na naš nedeljni ručak. Neki podoficiri su isto pozivali na ručak, ili večeru, ali sa nadređenim oficirima. Ja nebih bio ponosan na svog oca da je tako radio.
Siguran sam dda su te tvoji poznanici, ne samo iz niže, kako ti reče "klase", nego i oni iz tvoje i više, već pročitali!
Živ mi bio, i uživaj u svojoj veličini!

(субота, 15. јан 2022, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo, nema šta

Nadajmo se onda da se Vi nikada nećete naći u takvom spletu okolnosti da ste u bliskom društvu nekoga ko je iznad Vas na društvenoj lestvici... Ne daj bože da padnete u iskušenje.

(субота, 15. јан 2022, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

@(субота, 15. јан 2022, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Da li to znači da biste i vi pokušali da srozate nekog iznad vaše "klase", ako bi se ta osoba, kojim nesrećnim slučajem, našla u vašem okruženju? Ili vi pripadate najvišoj klasi (šta god to bilo), i nema nikog iznad vas?

(субота, 15. јан 2022, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na komentar

Na stranu to što se u tekstu ne radi o nekakvom prijateljstvu, nego više o odnosu definisanom u krivičnom zakoniku, ali to što stoji u komentaru je tako tužna i pogrešna generalizacija.
Od najmlađeg doba pa do zrelih godina sam se družio sa ljudima iz raznih društvenih slojeva i nikad takav obrazac nisam uočio. Sve je do pojedinca. Birajte prijatelje prema njihovom individualnom karakteru i nećete imati takvih problema, niti izvlačiti pogrešne zaključke.

(субота, 15. јан 2022, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Причао ми отац, једном приликом

"Знаш ли сине зашто Бог живи на небу, а не на земљи?
Да је на земљи, људи би му већ прве ноћи поразбијали прозоре на кући."
Из тога сам извукао закључак који ми је много користио у животу - никада не бити у опуштеном, присном друштву са неким ко је испод мог друштвеног нивоа или ранга, испод моје класе.
У супротном, тај ће кад-тад искористити то да ме сроза не само на свој ниво, него много ниже од тога.