Читај ми!

Пунолетство будуће краљице Холандије – а на поклон...

Принцеза Катарина Амалија од Холандије, престолонаследница и најстарија ћерка краља Вилема-Александера напунила је 18 година. Како налаже закон, она је представљена Државном савету, којем председава њен отац, а чији је члан постала сад и она, будући да је пунолетна. 

Према холандском уставу, чим постане пунолетан, престолонаследник или престолонаследница  аутоматски добија место у Државном савету.

Тако је и за принцезу Катарина Амалију, дан након њеног 18. рођендана, уприличено свечано представљање Државном савету, којим је руководио њен отац, а била је присутна и мајка, краљица Максима.

Место у овом телу принцези не даје право гласа, али јој пружа могућност да упозна законодавни систем.

Државни савет Холандије је саветодавно тело, званично састављено од чланова које именује круна, а који углавном имају политичко, комерцијално, дипломатско или војно искуство. Основано је 1531. године, што га чини једном од најстаријих  државних организација на свету које још функционишу. Влада, пре него што поднесе неки закон парламенту, мора да консултује Државни савет. 

У свом првом обраћању његовим члановима будућа краљица је цитирала своју баку, бившу краљицу Беатрикс, обећавши да ће бити њихов добар ученик и додајући да схвата колико мало зна о дужностима владе, процени закона, функционисању администрације.

Нада се да ће једног дана бити добра краљица.

„Не постоји школа да се постане краљица, као што постоји за адвокате, учитеље, пекаре... То значи да морам много да гледам у прошлост, али у исто време и да идем у корак са временом."

Од овог тела за успомену је на поклон добила наливперо, а пошта Холандије је у част њеног пунолетства израдила 750 примерака специјалних марака од 24-каратног злата.

Катарина Амалија неће одмах присуствовати састанцима Државног савета.

Она је наиме, после завршетка гимназије, узела годину дана паузе пре него што упише неки универзитет, јер жели да пропутује и упозна свет и стекне искуства. То јој је и отац саветовао. 

Летос је објавила да не жели да прима 1,6  милиона евра џепарца годишње док не постане краљица, на шта по закону има право. Рекла је да би јој било непријатно да прима новац, а не да ништа заузврат.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 10. дец 2021, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

lepa

Ko ima para taj je i lep i pametan.O tome je davno i Marks pisao.

(петак, 10. дец 2021, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Kraljica

Izgleda da se hrani kod mekdonalda . Nije važan izgled nego da li ima dobar Mozak za kraljicu.

(четвртак, 09. дец 2021, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

Баш је лепа

Коначно да нека принцеза не изгледа анорексично! Здрава и лепа девојка!

(четвртак, 09. дец 2021, 17:53) - soki [нерегистровани]

inko

nazalost, istina i ja sam hteo to isto da napisem.

(четвртак, 09. дец 2021, 11:29) - Šteta! [нерегистровани]

Povukla na babu,

po tatine linije!-Gledaj ćerku,biraj majku!