Читај ми!

Помиришите краљицу! Нова воштана фигура Елизабете Друге нуди искуство за више чула

Музеј „Мадам Тисо“ у Блекпулу, у Великој Британији, добио је ових дана нову фигуру краљице Елизабете, која осим визуелног, пружа и мирисно искуство – обавијена је мирисима који су важни за живот и владавину британске суверенке.

Како мирише краљица Елизабета? Да ово питање не би остало без одговора за све оне који се никада нису нашли у њеном присуству, побринули су се челници музеја „Мадам Тисо“ у Блекпулу. 

Они су нову воштану фигуру британске краљице зачинили посебном аромом, како би утисак посетиоца када се сусретне с краљицом био што свеобухватнији. Мирис, коме су креатори наденули име „Дашак палате“, направљен је од мешавине мириса омиљеног цвећа краљице Елизабете, које је имало велики значај у њеном животу.

У овој парфемској комбинацији доминирају ноте ђурђевка, њеног омиљеног цвећа, које је било и у букету приликом крунисања, са примесама азалеје и Тјудор руже. Направили су га дизајнери компаније „Арома прајм“, који су се специјализовали за креирање арома за палате и историјске атракције. Један од њих, Лијам Финдли, каже: 

„Ово је мекана, слатка и блистава арома, инспирисана елеганцијом Бакингемске палате и њеног величанства. Наши рецептори мириса повезани су са делом мозга који обрађује емоције. Осмислили смо овај мирис тако да ће се гости, када им уђе у ноздрве, осетити опуштено, као да стоје у прелепој краљевској палати. Запамтиће овај мирис и сећаће се овог сусрета с краљицом, баш као што неки мирис може да вам изазове емоције и одведе вас право у детињство.“

Према речима челника музеја, сврха ове изложбе је да се посетиоци осећају као да су заиста ушли у Бакингемску палату и да су у присуству краљевске породице – толико да могу да је удахну.

„Мирис подиже искуство сусрета са познатом личношћу на потпуно нови ниво реалистичности и узбуђени смо што ову софистицирану технику можемо укључити у нашу атракцију“, закључује директор музеја Стјуарт Џарман. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. окт 2021, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Сигурно

и краљица мирише на ђурђевак и руже. То је прелепо. Сваки старији човек би требало тако да мирише. Диван текст.