Читај ми!

Колеге и пријатељи опраштају се од Мире Фурлан

Колеге и пријатељи опраштају се од Мире Фурлан прослављене филмске и позоришне глумице. Мира Фурлан преминула је у Сједињеним Америчким Државама 20. јануара у 66. години.

Одрасла је окружена књигама, у породици универзитетских професора. Чаролију драмске уметности открила је у детињству, као полиглота желела је да постане симултани преводилац, али током студија на Академији за казалиште, филм и телевизију почела је да добија прве улоге међу којима је Кате у легендарној серији Вело мисто.

У Хрватском народном казалишту је играла главне улоге у драмским класицима, а на Дубровачким летњим играма била је Офелија у Хамлету редитеља Јиржија Менцла.

Прва филмска улога – у Киклопу, 1982. године, донела јој је Златну арену. Следила су ремек-дела седме уметности на овим просторима: Отац на службеном путу Емира Кустурице, филмови Рајка Грлића, Лепота порока Живка Николића.

Здравко Шотра истиче да ћемо Миру Фурлан заувек памтити као југословенску глумицу у пуном смислу те речи.

„Када ме је Живко Николић позвао на састанак у ресторан 'Мадера', ту сам се срео први пут са Миром Фурлан. Гледао сам у њу као омађијан. Неколико дана после тога смо почели снимање филма Лепота порока на Ади Бојани и имали смо предивну сарадњу. Имам слику у мом стану, Мира и ја, са нашег венчања у филму. То сам задржао као нешто што ме сећа на један фантастичан пројекат и једну дивну, дивну, дивну особу“, каже глумац Милутин Мима Караџић. 

Између Београда и Загреба, Балкана и САД 

Бавила се и музиком, а на снимању спота који никада није објављен средином осамдесетих упознала је љубав свог живота, талентованог редитеља Горана Гајића.

Живела је између Београда и Загреба, а 1991. године, после бројних увреда и претњи које је добијала са обе стране, написала је „Писмо мојим суграђанима“ и емигрирала у Сједињене Америчке Државе.

Мира Бањац сећа се своје имењакиње као одличне глумице: „Сјајан човек. Она је једна велика трагеткиња била. И приватно је носила тај терет живота“.

Успешно је наставила каријеру улогама у серијама Вавилон 5 и Изгубљени. У Лос Анђелесу Мира Фурлан снимила је музички албум Песме из филмова који никад нису снимљени.

По повратку у Хрватску играла је Медеју у театру „Улисис“ Радета Шербеџије.

„Важно је рећи да је Мира Фурлан била ужасно бриљантна особа и бриљантна глумица и сви су је вољели и њени партнери глумци и глумице, вољели је режисери, вољела је публика, вољела је филмска камера“, истакао је Шербеџија

Отишла је племенита глумачка дива. У Југословенском драмском позоришту игра се драма по њеном тексту Док нас смрт не раздвоји, а последње остварење и улогу каријере Мире Фурлан у филму Пред нама гледаћемо на овогодишњем Фесту.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 23. јан 2021, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Boze koje oci.

Ovakve lutke se ne radjaju svaki dan.

(субота, 23. јан 2021, 14:10) - BB [нерегистровани]

Lepota i Porok

Lepota nas je napustila; polako ostaje samo Porok. Draga, tamo će ti biti bolje. I bićeš zauvek lepa.

(субота, 23. јан 2021, 07:40) - anonymous- [нерегистровани]

Upecatljivost

Najlepse oci na svetu,na licu adekvatne duhovne ekspresije - pamticu do kraja života kad god budem mislo o lepoti.

(субота, 23. јан 2021, 06:38) - Daniel Vlkov [нерегистровани]

Saucesce porodici

Naj bolje uloge su joj bile u "Lepota poroka", "Video jela, zelen bor" i u "Boljem zivotu".

(петак, 22. јан 2021, 21:07) - ZORAN [нерегистровани]

NIJE MOGLA

Talenat i lepota su krasili ovu izuzetnu glumačku ličnost. Teško je poverovati da se njen život ugasio. Ostaće njeni filmovi i druga glumačka ostvarenja, ali i to pismo kojim se prerarno oprostila od zemlje koju je volela i odbila da bude deo pakla za koji nije bila stvorena. Bila je i hrabra i nemoćna pred životom. Baš ono što krasi velike ljude.