Читај ми!

Шербеџија: Мира Фурлан је била права хероина – рањива, а јака

Мира Фурлан је била велика и праведна жена и једна од најдивнијих глумица на простору бивше Југославије, рекао је за РТС глумац Раде Шербеџија, описујући је као хероину која је претрпела многе ударце, али ипак изашла као победник.

Шербеџија је о пријатељству са Миром Фурлан, која је јутрос преминула у 66. години, рекао да су се док су обоје живели у Лос Анђелесу често виђали и дружили, али се то проредило од када се вратио овде.

„Дуго је боловала, неизлечиво и тешко. Свима нам је остала у срцу јер је Мира Фурлан била једна од најдивнијих глумица на простору бивше Југославије“, истакао је прослављени глумац.

Присетио се и колико је била емотивна и рањива.

„Кад смо отварали Јулисис театар, звали смо је да дође да глуми. Била је одушевљена, али се није усудила доћи. Била је исувише рањена. Као права хероина, била је истинољубива и неправедно је доживела многе ударце од острашћених националиста“, рекао је Шербеџија.

Према његовим речима, све је то издржала и вратила се у Хрватску 2002. године, одиграла Медеју и сви су је одушевљено дочекали и није било ниједне негативне критике.

„Мира је била велика и праведна жена. Била је левичарка и социјалиста. Била је бриљантна глумица и особа. Сви су је волели, од публике до других глумаца и редитеља – што је и доказала када је отишла, побегла од страшног рата и успела да у САД направи каријеру“, истакао је Шербеџија.

Све то је постигла уз помоћ своје велике љубави и човека који јој је био ослонац у животу, редитеља Горана Гајића.

„Био је најчвршћа стена за коју се, тако плаха и нежна, држала и одржала у овом нашем окрутном свету“, рекао је Шербеџија.

О њеној глуми, Шербеџија је имао само речи хвале – од Глорије и Медеје до бројних филмских улога. Прекрасан партнер и божанствена глумица, закључио је Шербеџија.

 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 22. јан 2021, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Re. Mira je sa ruzicom sokic i nedom, vredela nesto.

Možda ste se samo pogrešno izrazili: "...vredela nešto...", ali mora vam se reći da su Furlan, Sokić, Arnerić ... upravu bile baš u "grupi" najboljih!
Doduše, ta je "grupa" bila cela plejada, sve samih bisera - koji od kojega ... sjajniji!
To je neponovljivo vreme, neponovljivih ličnosti.
Svaka je od tih ličnosti imala nešto posebno i karizmatično.
Biti njihov savremenik - bila je velika sreća i čast od strane Stvaraoca.

(петак, 22. јан 2021, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Мира Фурлан

Почивај у миру краљице.

(петак, 22. јан 2021, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Mira...

Zao me je nje, bila je jako dobra glumica. Umrla je u 65.god. usledkom , virusa...West-Nil-virus. saucesce Familiji.

(петак, 22. јан 2021, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Mira je sa ruzicom sokic i nedom, vredela nesto.

Neka joj je laka zemlja, imala je cast glumeti sa najboljima bivse jugoslavije. Neka pozdravi tamo nase velikane.

(петак, 22. јан 2021, 14:13) - Srdjan Pesic USA [нерегистровани]

Mirno spavaj

Kakva strasna vest. Secam se kao danas, a bilo je to pre 30 godina. Sedeli smo u salonu JDP-a i pricali o nasem zajednickom svetu koji se rusio pred nasim ocima. To necu nikada zaboraviti. Zbogom Miro, mirno spavaj, sada ti niko ne moze nista.