Читај ми!

Бил Гејтс предвиђа нову пандемију

Док свет чека вакцине како би се изборио са пандемијом ковида-19, амерички милијардер и филантроп Бил Гејтс предвиђа пандемију нове заразне болести у наредних 20 година.

Оснивач „Мајкрософта“ и један од најбогатијих људи на свету је у подкасту Бил Гејтс и Рашида Џоунс постављају велика питања изнео своја предвиђања о пост-ковид свету и са каквим ће се изазовима суочити човечанство.

Гејтс је и раније упозоравао на могућност глобалне пандемије смртоносног вируса и верује да је наредна пандемија неизбежна у глобализованом свету.

„Надајмо се да ће се десити за 20 година, али морамо да се понашамо као да ће избити за две или три. Разумно је претпоставити да ће се свет суочити са тако нечим у наредних 10, 15 година“, сматра Гејтс.

Велики напредак са вакцинама протеклих недеља даје наду да је крај пандемији коронавируса известан, а неколико фармацеутских компанија забележило је успешне фазе тестирања.

Нема повратка старом животу

Победа над ковидом-19 неће довести до враћања живота у оно стање у којем је био пре избијања пандемије.

За то је указао на све чешћи рад од куће, јер су запослени и послодавци приморани да се прилагођавају мерама социјалног удаљавања. Нове технологије омогућиле су и олакшале рад са даљине више него икада раније.

Предвиђа да ће пословних путовања бити за 50 одсто мање у пост-ковид свету, а да ћемо у канцеларији проводити за трећину мање времена.

„Наставићемо да идемо у канцеларију и наставићемо да путујемо, али много мање“, истакао је Гејтс.

Милијардер и филантроп већ годинама упозорава на претњу глобалних пандемија. Пре пет година рекао је да САД и друге земље нису добро припремљене за такав сценарио.

„Уколико нешто убије 10 милиона људи у наредним деценијама, највероватније ће то бити заразни вирус, а не рат. Не ракете, већ микроби“, истакао је Гејтс говорећи на TED Talk 2015 године.

Пре две године упозорио је да би пандемија могла да убије десетине милиона људи уколико се са њом не суочимо како треба.

Нећемо бити поново глупи

Иако би неки рекли да је предвиђање нових пандемија прилично песимистичан поглед, Гејтс каже да је оптимистичан што се тиче тога да је човечанство научило лекције из бробе са ковидом-19.

Лекције које ће, како се нада, помоћи човечанству да избегне и не понови ситуацију са коронавирусом.

Током подкаста је рекао да мисли да следећа болест неће бити толико деструктивна, јер смо имали прилике да увежбамо наш одговор на њу.

„Наше методе и начини тестирања биће много бољи. Нећемо бити поново глупи“, закључио је Гејтс.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(уторак, 01. дец 2020, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Теорије завере

Проглашавањем слободних размишљања ван стандардних оквира - као теорије завере, обезвређују се нове идеје, нови погледи од којих бар неки у себи садрже сасвим могуће решење проблема или на оригиналан начин трасирају правац истраживања.
Сузбијањем "теорија завере", сузбија се интелигентнији део друштвеног размишљања.
Ево један пример.
Јесте да је Гејтс још 2015. најавио ову пандемију (а многи су и тада причали све и свашта - али се нису спремали за оно што је најављено) - неколико година ... пре те најаве ..., неке државе су већ форсирано запошљавале здравствене раднике из целог света, вишеструко увећавајући свој медицински персонал. Такође су форсирано отварани нови, комплетно опремљени смештајни капацитети за велики број пацијената.
Те су државе такође масовно доводиле младу и здраву радну снагу из било које струке, из свих крајева света.
На коментаре "теоретичара завере" да се нешто крупно спрема - медиокритети (исподпросечни "интелектуалци") су узвраћали - да "теоретичари" фантазирају глупости.
Захваљујући онима који су се ругали "теоретичарима завере" - свет је остао идиотски неспреман.

(уторак, 01. дец 2020, 02:12) - anonymous [нерегистровани]

Sve ti verujemo

A verojemi ti i da si vrhunski stručnjak epidemiolog, dobroćudni filantrop itd. Ovakvi zli ljudi danas kroje svet i niko ništa ne preduzima.

(понедељак, 30. нов 2020, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

Trtmrt

Koji filantrop? Manite se toga, jel on u pasulj gleda kad zna sta ce biti i gde ce se pojaviti virus?

(понедељак, 30. нов 2020, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

mason

Kako je znao 2015 godine da ce predstojećoj epidemiji tj.ovoj umreti 10 miliona.A za sledecu predvidja da ce biti jos gora,

(понедељак, 30. нов 2020, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Трећа опција

...Или трећа опција да види да ти гориво капље испод аута, а зна да следећег марта традиционално бацаш опушке под кола

(понедељак, 30. нов 2020, 17:06) - bata [нерегистровани]

srž problema

problem je u tome što su države dozvolile super bogatašima da se igraju virusima i pune još više svoje džepove.

(понедељак, 30. нов 2020, 16:51) - Samo pitam [нерегистровани]

Ha ha

Pitao bih koje obrazovanje ima pomenuti Bil...? Verovatno usko vezano za medicinu...? Po imovini bi se reklo da mu i trgovina ide dosta dobro kao i mnoge druge grane.... genije...

(понедељак, 30. нов 2020, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

A šta bi sa vakcinom za HIV?

Pogledajte samo HIV i biće vam jasna logika farmako-oligarha, odustali su od vakcine i umesto nje nude paletu skupocenih lekova, što je daleko bolja opcija za njihove džepove a i za regulisanje populacije siromašnih

(понедељак, 30. нов 2020, 14:23) - Suprotno mišljenje: [нерегистровани]

Siguran sam da ništa više...

neće biti isto!-Ja sam prebacio 70. ali i ja imam decu!-Srećom,nisu pesimisti na tatu!

(понедељак, 30. нов 2020, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Pandemije

Kako je poslan COVID 19 u svet, tako će i COVID 19 Plus i Premium. Zašto zatvarati oči pred istinom. Na ovom svetu više ništa nije slučajno