Бата Живојиновић – филмски глумац кога је гледало највише људи на планети

Велимир Живојиновић најпознатије глумачко име како у Србији, тако и на простору бивше Југославије, познатији по свом надимку Бата, одиграће више филмских улога од било ког глумца у историји југословенске кинематографије. На данашњи дан би напунио 87 година.

У глуму је „упао кроз прозор"

Велимир Бата Живојиновић свој таленат за глуму је открио са 15 година, радећи као сценски радник и статиста у Академском позоришту у Београду. Завршио је средњу глумачку школу у Нишу и у Новом Саду, и из трећег покушаја успео да се упише на Позоришну академију у Београду. У међувремену је радио као милиционер, молер, столар и као извршитељ у општини Врачар. Касније, као већ потпуно остварен глумац, неколико пута је у интервјуима потврдио да су му то све била драгоцена искуства која је здушно користио у тумачењу улога.

Више времена је провео испред камере него код куће

Бата Живојиновић је више волео позориште од филма, иако је у њему играо само неколико година. Филмски деби из 1955. године у филму Песме са Кумбаре, био је почетак изузетно плодне каријере, а после улоге у Влаку без возног реда (1959) и Рату, Вељка Булајића, одрећи ће се позоришта.

У глуми ништа није тешко, тешко је само када нема посла

Глумио је и хероје и зликовце и лако је прелазио из улоге главног у улогу споредног лика. Током шездесетих се филмовима попут Козаре, Три, Операција Београд и Битке на Неретви устоличио као једна од највећих звезда, али је зенит његове популарности дошао током 70-их филмовима са тематиком из другог светског рата. И поред тога, улоге никада није бирао, чак није одбијао да глуми ни у студентским филмовима.

Није се понашао као звезда

Цео живот је провео са једном женом. Оженио се 1960. године својом великом љубављу, двадесетогодишњом Јулијаном-Лулом, с којом ће добити двоје деце. По сопственом признању, супруга Лула с којом је провео 55 година у складном браку представљала му је највећи ослонац током плодне и напорне дугогодишње каријере, праћене честим и дугим одсуствима од куће.

Народни посланик

Од 1990. године био је активан члан Социјалистичке партије Србије. Биран је за народног посланика у укупно пет сазива Народне скупштине Републике Србије – имао је непрекидан мандат од укупно дванаест година, све до избора одржаних децембра 2003. године када се повукао из политике. Био је председник Комисије за представке и жалбе Народне скупштине, непрекидно у временском периоду од 1992. године до 2000. године.

Бату је гледало највише људи на планети

Списак награда и признања које је освојио током богате глумачке каријере је непрегледан. Поред тога, био је пријатељ и са Јосипом Брозом Титом, а репутацију глумца који је имао највише гледалаца на планети донела му је улога Валтера у култном филму Валтер брани Сарајево који је у Кини погледало скоро милијарду гледалаца.
број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 05. јун 2020, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Jedan od nasih najboljih glumaca, svakako da je sa lakocom glumeo uloge, koje danasnji glumci nece nikad.

I da stvar bude gora, te uloge je oziveo. Od bitke na neretvi do skupjaca perja do lepih sela, nije mogao da mu parira niko, govorio je u saljivom tonu da je to bilo obicno glumatanje. Steta sto su mu podmetnuli onu svadju sa dvornikom, ali nije im uspelo, ipak su se na kraju pomirili.

(петак, 05. јун 2020, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

e

citao sam da ga je nacionalna televizija u Kini pustala svake nedelje neki njegov film...