Преминуо филмски редитељ Ватрослав Мимица

Доајен југословенског и хрватског филма, филмски редитељ, сценариста и продуцент, Ватрослав Мимица, умро је у суботу у Загребу у 97. години, објавили су данас хрватски медији.

Великан кинематографије Ватрослав Мимица рођен је 1923. у Омишу. Остаће упамћен у првом реду по играним филмовима, попут Прометеја с отока Вишевице, међународно признатог Каја, убит ћу те, Понедјељак или уторак, Догађај, па све до Сељачке буне и Бановића Страхиње.

Студирао је на Медицинском факултету у Загребу, а био је и учесник антифашистичког покрета у Другом светском рату.

На филму је од 1950. године, најпре као директор Јадран филма, чији је један од оснивача, а као редитељ је дебитовао играним филмом У олуји (1952). После другог играног филма, комедије Јубилеј господина Икла (1955), посветио се анимираном филму да би се 1963. године поново вратио играном.

Мимица је био и један од утемељивача Загребачке школе цртаног филма, а добио је низ домаћих и међународних признања за свој уметнички рад на подручју кинематографије, међу којима Награду „Владимир Назор“ за животно дело (1986), пренела је Хина.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2020, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Zasluge

U doba kada niko u Srbiji nije hteo ili nije smeo, Mimici je pala na pamet ideja da obradi motiv is srpske epske tradicije. O kvalitetu filma jeste bilo mnogo dikusija ("Zar nisi mogao da nadjes nekog domaceg glumca za Banovica Strahinju?") ali je to ipak ostao jedan od svega 3 jugoslovenska filma koji su se bavili srpskim srednjim vekom.

(недеља, 16. феб 2020, 16:19) - Dragec 57 [нерегистровани]

Ostao mi u secanju

Po filmu “Seljacka buna“ kad se kmetovi digli protiv ondasnjih tajkuna/feudalaca! Nek je laka zemlja velikom reziseru YU kinematografije.