Читај ми!

Вери пери – Институт Пантоне је измислио нову боју за 2022. годину

Институт Пантоне одабрао је нову боју за 2022. годину под бројем „17-3938“ која се зове Вери пери (Very Peri). Није љубичаста, како се то чини на први поглед, већ је нијанса плаве на љубичасто-црвеној подлози.

Италијански Институт Пантоне је одабрао, такозвану, „нео боју“ која не постоји на листи познатих тоналитета. Одабрана је јер, по речима аналитичара из Института, „показује живахност и радост, као и креативност“ после ових тешких времена.

„Захваљујући овој новој боји можемо да прикажемо општу обнову и трансформацију света у овом тренутку“.

Како Пантоне бира боје?

Пантоне од 2000. године бира боју која ће обележити долазећу годину и приказати промене у друштву, настојећи да прикажу оно што је потребно људима. Боја се увек бира у децембру и утиче на трендове у области дизајна, маркетинга и моде у наредној години.

Леатриће Ајсман, извршна директорка Института Пантоне за боје изјавила је за медије да су ове године одлучили да основна боја од које ће се кренути буде плава, јер је то боја која инспирише удобност, комфор, нешто што нас асоцира на сигурност.

Са друге стране, било је потребно приказати и свежину, виталност, нешто што ће нас навести да верујемо у будућност и да пратимо дигитализацију. „Тако да смо помислили да плавој додамо тај тоналитет љубичасто-црвене, те је тако настала Вери пери“, рекла је Ајсман и додала: „Ми имамо читав тим дизајнера, креативаца, архитеката, аналитичара који непрестано анализирају друштвене и културолошке промене. Путују по свету, гости су на модним ревијама, сајмовима, разним догађајима, туристичким дестинацијама, не би ли на тај начин пратили трендове“.

Ко је Пантоне?

Пантоне је америчка компанија настала као штампарија касних педесетих у Њу Џерсију. Захваљујући умешности једног од запослених, Лоренса Херберта, арсенал пигмената и производња мастила су поједностављени и компанија је успела да стандардизује боје, уводећи 'Pantone Matching Sistem' (PMS) 1963. године.

То је стандардизовани систем репродукције боја, хроматски језик који користе све индустрије, а који омогућава одабир и комбинацију нијанси боја на униформан начин у свакој земљи на свету.

Водичи које уводи Пантоне направљени су на картонским листовима величине око 15 × 5 центиметара и садрже низ узорака боја и различитих нијанси истих које су идентификоване бројевима који генеришу универзални и јединствени код.

број коментара 0 Пошаљи коментар