Бурмански сафир „Ројал Блу“ од 118,88 карата у „Сотбију“

Интензивно обојени драгуљ заузеће централно место на аукцији "Sotheby’s Hong Kong Magnificent Jewels sale", која ће се одржати уживо 7. октобра у Конгресном и изложбеном центру Хонг Конга.

У продаји су два потенцијална драгуља, који се нуде на захтев купца уз процену. Један је бурмански „Ројал Блу" сафир од 118,88 карата уграђен у дијамантски привезак.

Сафир у облику јастука нема индикације загревања, према проценама стручних лабораторија Gübelin Gemological Laboratory. 

„Дубина боја, која је интензивно плава у комбинацији са сјајем, доприноси лепоти драгуља", наводе у лабораторији.

Ретко који бурмански сафир ове величине и квалитета доспе на тржиште.

Један од најпознатијих примера је Рокфелеров сафир, камен који је правоугаони и слојевит од 62,02 карата, који је откривен у Бурми, а који је фасцинирао и филантропа Џона. Д. Рокфелера још 1934. године.

Други драгуљ у боји који привлачи пажњу је негрејани бурмански рубин „Голубова крв" од 6,41 карата, постављен на прстен од жутог и белог злата од 18 к, окружен дијамантом француског реза.

Драгуљ је дизајнирала хонгконшка кућа високих накита, „Формс". Поседује извештај америчке гемолошке лабораторије о квалитету.

„Мање од 10 одсто свих рубина квалитетног драгуља није подгрејано, што их чини ретким и импресивним. Тамнији рубини се често загревају да би им се појачала сенка, али негријани рубини су природно интензивних боја", навели су из аукцијске куће.

Процењен је у распону од 2,2 милиона - 2,8 милиона долара.