Блиставог лица у Нову годину – шљокице и трепавице, спремите се!

Хаљина – коначно је таман, успела сам! Ципеле – купљене, мада уз мало лактања на распродаји. Фризер – решен још у септембру... Шминка – наравно заказана. За 31. децембар, календари обавеза професионалних шминкера су скоро потпуно попуњени. Код неких је све већ заказано и за дочек Православне нове године. Део новогодишње еуфорије, последњих година, све више је и праћење и поштовање трендова у шминкању, па даме на време заказују, не само комплетно професионално шминкање, већ и оно пробно – наравно, ништа се не сме препустити случају.

Трик за очи, камуфлажа за нос

Шминком смањити нос? Могуће!

За сенчење носа користите две нијансе пудера – тамнији и светлији од вашег тена. Што је гушћи пудер већа је моћ покривености недостатака и неправилности на кожи а и дуже остаје на лицу.

Рубове, односно ивице носа сенчите тамним мијансама, док за базу носа користите светлије тонове. За сенчење користите сунђер за шминкање јер сунђер упија вишак шминке и тако се постиже уједначеност тена и контура носа.

Четкицом се наноси тамни пудер на делове носа које желите да камуфлирате, прекријете и улепшате. Уколико имате израженији нос, тамнијим течним пудером прекријте читав нос а светлијим пудером прекријте ивице стране носа.

Оне које мучи дугачак нос треба да тамнијим пудером прекрију врх носа и ноздрве. Широк нос захтева тамнију нијансу течног пудера. Нанесите га на са обе стране од обрва ка ноздрвама, а остатак носа прекријте светлијом бојом пудера или коректора.

Грбав нос прекријте светлијим тоном пудера од вашег тена и на „грбави“ део носа ставите тамнији пудер. Да се не би видели прелази, утапкајте пудер сунђером, а затим пређите четком.

Како шминком да увећамо очи

Основно правило је да шминку не наносите преблизу носа, јер се тим поступком визуелно приближавају оба ока. Сенку наносите мало даље од унутрашњости ока, што ће отворити ваш поглед, а допринети крупнијем изгледу ока.

Као подлогу за цео капак користите (од ивице ока до обрве) сенке природне нијансе беж боје или боје меда. Она се наноси у танком слоју и не сме бити у великом контрасту са бојом ваше коже.

После тога наноси се сенка која је за нијансу тамнија од саме подлоге. На пример, ако сте користили светлосмеђу сенку, сада користите тамносмеђу сенку. Наносите је од спољашње ивице ка унутрашњости очног капка.

Унутрашње углове капака оставите у боји подлоге, тако ће подлога бити отворенија, а очи крупније. На крају, користите оловку са очи која ће за нијансу бити тамнија од тона сенке и којом ћете повући танку линију уз спољашњу доњу и горњу ивицу ока све до средине капака.

Оштру линију оловке треба размекшати сенком у истој боји, али веома дискретно. У углу ока и на доњем капку лагано нанесите кремасту белу сенку или оловку. Овим добијате прозрачне крупне очи.

Ефекат визуелно већих очију постиже се и ајлајнером и вештим рукама шминкера или вештачким трепавицама. 

Милена Пешић има дугогодишње искуство у шминкању. За десетак година, колико се бави улепшавањем, сенкама, шљокицама, маскаром и другим чудотворним састојцима, променила је, на свој начин, лица на стотине жена за различите прилике.

Поделила је са нама неколико савета, које могу послужити дамама које нису у прилици да посетите шминкера, а желе „комплетни мејк ап“.

Милена каже да припаднице женског пола месецима унапред закажу шминкање за 31. децембар и да су то углавном особе које су радно ангажоване у новогодишњој ноћи. Из године у годину, додаје Милена, све су ажурније и све раније резервишу свој термин. Што је сигурно – сигурно.

„Оно што је сада тренд, за дочек Нове године, су првенствено дуге, истакнуте трепавице, богате шљокичавим сенкама, ајлајнером различитог колорита у комбинацији са 'нуд' уснама. Не обраћа се, као што је то некада било, велика пажња на боју очију, већ се бирају нијансе шминке за очи о којима даме маштају а које можда до сада нису пробале“, рекла је Милена.

Истиче да је важно да се шминком за новогодишње вече, пружи колоритност и енергичност лицу, имајући у виду да је реч о свечаној прилици. То је оно – „Ако нећу сад, кад ћу“?

„Осим тога, блистав, свеж и здрав изглед коже лица је веома битан. Уз квалитетан пудер и бе-бе крему, то је могуће постигнути, наравно, у комбинацији са коректором за покривање неправилности, руменилом и прајмером за блиставост тена“, саветује шминкерка.

Никако без црвеног ружа

Иако су један од трендова тзв. нуд усне, наша саговорница сматра да је у новогодишњој ноћи неизоставан црвени руж, и то све нијансе, од јаркоцрвене до загаситобордо нијансе, чиме је, како тврди, сензуални и заводљив изглед загарантован.

„Црвени руж се најчешће комбинује уз класични тзв. смоуки ајз и црни ајлајнер“, саветује Милена.

Међутим, шминка која је тренутно модерна, неће имати пожељан ефекат, ако се не прилагоди узрасту особе која се улепшава.

„У зависности од генерација новогодишња шминка се мења. Тинејџерке су спремне да експериментишу и да смело носе јарке нијансе сенки тако да бирају жуте, наранџасте, лаванда или минт-зелене нијансе сенки. Те ведре и смеле нијансе резервисане су само за вечерњи изглед у комбинацији са нуд кармином. Жене најчешће преферирају природни изглед са акцентом на очи, природним обрвама и без пренаглашеног контурисања. Теже једноставношћу и елеганцији“, објашњава Милена.

Осим прилагођавања шминке годинама, занимало нас је да ли се захтеви дама разликују у односу на то где дочекују Нову годину (кафана, трг, клуб...). Ваљда се неће „фул“ нашминкати и девојка за дочек у некој хотелској свечаној сали, и она која с дечком иде на Златибор, на пример...

„У том смислу се не разликују захтеви клијената, сви желе да буду лепи и примећени. Они који путују на планину, језеро или у неку другу државу, од мене умеју да потраже савет о томе, која би им шминка најбоље пристајала уз њихов тен и тоалету за ту ноћ“, каже Милена.

Размишљали смо и о метросексуалцима. Питали смо шминкерку да ли су јој се за улепшавање у новогодишњој ноћи јавили и припадници јачег пола. 

„Нова година је резервисана за нежнији лепши пол, нема мушкараца. Ипак, тинејџери заказују термине за матурске вечери или младожење за венчање. Тада се код мушкараца најчешће ради покривање несавршености и уједначавање тена“, испричала је Милена.

Чињеница је да се мода, па тако и она која се односи на шминку, брзо мења. Тако даме сада траже нешто друго у односу на захтеве од прошле године, током припрема за најлуђу ноћ.

Не може се без шљокица

„Прошле године су биле заступљеније светлуцаве сенке у праху које се преливају и дају блиставост или јако крупне шљокице које дају ефекат 'крљушти' на капцима. Ове године су траженије вишебојне сенке са шљокицама у једној сенци (туби) сродних нијанси. На пример, у једној туби светлоцрвене и тамноцрвене шљокице или сребрне и црвене шљокице. Осим тога, усне се додатно исцртавају у тежњи за већим волуменом. Новина су шљокице на средини усана, које дају додатни ефекат пуноће. Наглашено контурисање је знатно смањено у односу на прошлу годину“, објаснила је Милена основне разлике. 

Додала је да се трендови у шминкању тренутно полако враћају у деведесете године али, како истиче, надограђени најбољим елементима из претходних сезона. Тако да усне красе смеђе, браон и земљане нијансе кармина.

„Нијанса оловке мора бити што приближнија боји ружа, како ивица не би била видљива, и тиме оловка за усне испуњава примарни задатак. Инсистира се на природном изгледу чак и у вечерњим часовима (изласцима). Контраст је веома битан јер даје енергичност и прозрачност лицу, што се постиже ајлајнером различите дебљине и разнобојним оловкама за очи, на пример, комбинација браон сенке, ајлајнера и зелене сенке, које се наноси на доњи део очног капка“, испричала је Милена.

У последњих годину дана, тренд су и мат ружеви љубичастих и пурпурних нијанси. Тинејџерке су смелије и носе гламурознију шминку, док даме преферирају природнији, блиставији изглед.

Ако смо у ситуацији да се саме шминкамо за новогодишњу ноћ, уз неколико савета, то је врло изводљиво и може се успешно завршити. Ипак, треба се чувати неких „замки“.

Ефекат лутке - без јаких обрва молим!

„Најчешће грешке код самосталног шминкања јављају се код погрешног избора пудера, али и четкица којом се наноси. Тамнији пудери у односу на ваш тен не дају ефекат препланулости већ, ако се не нанесе адекватна боја и то на правилан начин, даје ефекат немарности, неуредности. Јако је битна и четкица којом се наноси пудер, она мора бити велика пуна дугих влакана која се наноси кружним покретима“, саветује Милена.

Важно је избегавати истовремено пренаглашавање и очију и усана. Мора се направити избор –или усне или очи.

Упозорава и да врло дебеле, и у боји косе једнако исцртане обрве дају ефекат изгледа лутке и да природне обрве морају бити неколико нијанси светлије или тамније.

„При избору оловке за обрве примените следеће правило: ако имате светлију косу одаберите две, три најансе тамнију боју, а ако имате тамнију косу, бирајте за нијансу, две, светлије оловке. Када се ради о трепавицама – потрудите се. Нанесите неколико слојева маскаре, а не један потез ка горе који трепавице не продужава нити им даје волумен. Нанесите маскару у три слоја и том приликом користите потезе напред-назад од базе трепавица ка самом врху“, конкретна је наша саговорница.

Дакле, за новогодишњу ноћ, шминка треба да буде гламурозна, а акценат је на свежем и блиставом тену који прате светлуцаве сенке и мат кармин. Због дужег трајања шминке, препоручује се истовремена упореба фиксатора у праху и у спреју. Значи, добро и професионално „зацементирати“!

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 01. јан 2020, 18:13) - Srecko [нерегистровани]

Sve za lepotu

Prva Novogodisnja noc je za nama ko se sredio od devojaka sredio, ko je zakasnio da uradi estetske promene na sebi moze to da uradi na Nano Klinici Brant za pristupacnu cenu.

(понедељак, 30. дец 2019, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Veštačke

Veštačke trepavice izgledaju kao lepeze i uzašno izgledaju devojke u autobusu koje ih nose .nema potrebe za takve stvari.

(понедељак, 30. дец 2019, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Veštačke

Veštačke trepavice izgledaju kao fen na očima.

(недеља, 29. дец 2019, 08:15) - Gradjanka [нерегистровани]

Hahaahahh

Ma mnogo je lepa...

Трик за очи, камуфлажа за нос

Шминком смањити нос? Могуће!

За сенчење носа користите две нијансе пудера – тамнији и светлији од вашег тена. Што је гушћи пудер већа је моћ покривености недостатака и неправилности на кожи а и дуже остаје на лицу.

Рубове, односно ивице носа сенчите тамним мијансама, док за базу носа користите светлије тонове. За сенчење користите сунђер за шминкање јер сунђер упија вишак шминке и тако се постиже уједначеност тена и контура носа.

Четкицом се наноси тамни пудер на делове носа које желите да камуфлирате, прекријете и улепшате. Уколико имате израженији нос, тамнијим течним пудером прекријте читав нос а светлијим пудером прекријте ивице стране носа.

Оне које мучи дугачак нос треба да тамнијим пудером прекрију врх носа и ноздрве. Широк нос захтева тамнију нијансу течног пудера. Нанесите га на са обе стране од обрва ка ноздрвама, а остатак носа прекријте светлијом бојом пудера или коректора.

Грбав нос прекријте светлијим тоном пудера од вашег тена и на „грбави“ део носа ставите тамнији пудер. Да се не би видели прелази, утапкајте пудер сунђером, а затим пређите четком.

Како шминком да увећамо очи

Основно правило је да шминку не наносите преблизу носа, јер се тим поступком визуелно приближавају оба ока. Сенку наносите мало даље од унутрашњости ока, што ће отворити ваш поглед, а допринети крупнијем изгледу ока.

Као подлогу за цео капак користите (од ивице ока до обрве) сенке природне нијансе беж боје или боје меда. Она се наноси у танком слоју и не сме бити у великом контрасту са бојом ваше коже.

После тога наноси се сенка која је за нијансу тамнија од саме подлоге. На пример, ако сте користили светлосмеђу сенку, сада користите тамносмеђу сенку. Наносите је од спољашње ивице ка унутрашњости очног капка.

Унутрашње углове капака оставите у боји подлоге, тако ће подлога бити отворенија, а очи крупније. На крају, користите оловку са очи која ће за нијансу бити тамнија од тона сенке и којом ћете повући танку линију уз спољашњу доњу и горњу ивицу ока све до средине капака.

Оштру линију оловке треба размекшати сенком у истој боји, али веома дискретно. У углу ока и на доњем капку лагано нанесите кремасту белу сенку или оловку. Овим добијате прозрачне крупне очи.

Ефекат визуелно већих очију постиже се и ајлајнером и вештим рукама шминкера или вештачким трепавицама.