Читај ми!

Биг Бенд РТС-а за 70. сезону, најављује атрактивне наступе и госте

Џез музика је од свог настајања тема светских и домаћих уметника. Србија има највише џез фестивала у региону. Светске звезде нису ретко гости, али пут наших уметника до далеких позорница није лак.

Родно место џеза је Америка, и још док се на тај музички жанр гледало као на пропагандно средство, а на музичаре као културне дипломате, продор се очекивао и у Југославији. Још од наступа Луја Армрстронга и Дјука Елингтона домаћа џез публика има висока очекивања. Фестивали и наши оркестри их оправдавају. То ће нам показати и Биг Бенд РТС-а који за своју јубиларну 70. сезону, најављује атрактивне наступе и госте.

„Биће са нама Јан Ван Дијк холандски трубач, биће са нама швајцарски тромбониста Самјуел Блазес, биће са нама једна плејада атрактивних солиста из Италије са којима ћемо имати промоцију ЦД-а који би требао да изађе ове године, а то је Франческо Сантучи са његовим аранжманом Четири годишња доба за Биг бенд", рекао је Марко Ђорђевић, уредник џез програма Музичке продукције РТС-а

Друштвене мреже и Јутјуб олакшавају пут до светске публике.

„Успели смо да оснујемо нови џез фестивал интернационални у Ужицу који се зове Базум џез фестивал. Ове године у мају, 26. и 27. ће наступати Стив Керингтон квинтет из САД и то са Сајрус Чеснутом кларинистом који је један од 10 водећих џез кларинетиста на свету", рекао је Влада Маричић,џез пијаниста и композитор. 

На фестивалу "Јazz in The Garden" у Ботаничкој башти у Београду, прошле године је наступило више од 80 светских музичара. Звезде често гостују код нас, а када домаћи џезери пожеле да своје умеће покажу светској публици, то углавном остане само жеља. Проблем су, како кажу, политизација музичких фестивала и недостатак финансија. Ипак, има оних који се усуђују да потврде квалитет.

„Први пут у новијој историји српског џеза десило се да једна страна издавачка кућа је издала четири издања наших музичара који живе у Србији, дакле не отишли тамо па раде него живе овде. Зове се Ама Рекордс који води један човек из Италије, Барија Антонио Мартинес", рекао је Влада марићић..

„Чињеница је да су сви велики џез фестивали распродати. Да је интересовање за џез музику велико. Да свако велико име које дође у Србију ће бити испраћено како треба и да ми је драго што су џез фестивали све више отворени према поп музици што је у свету још пре 20-30 година била традиција да рецимо на Норт Си фестивали наступа Алиша Киз", рекла је Лена Ковачевић.

Импровизација одржава младост џеза. Захтева пажљиво слушање. Све чешће и на концертима класике и попа у које се џез успешно меша.

У нашој земљи последњих година одржано је више од стотину џез концерата. Иако су неки фестивали морали да се боре за опстанак, у Србији се сваке године одржи 16 великим међународних џез фестивала.

број коментара 0 Пошаљи коментар