Историјски јубиларни Егзит као светло на крају тунела – српски фестивал у светским медијима

Светски медији и ове недеље пишу о „Егзит“ фестивалу, чије су овогодишње издање оценили као „историјско“.

Угледни британски листови Гардијан и Телеграф, престижни музички магазини NME и Полстар, као и десетине других медија у Немачкој, Француској, Шпанији и другим земљама света, пренели су списак извођача за наш највећи фестивал који ће бити одржан у новом термину од 13. до 16. августа. 

Гардијан је и раније подсећао да је Србија успела да превазиђе здравствену кризу без већих последица, док је амерички Полстар писао о манифестацијама у југоисточној Европи као фактору опоравка целокупне светске музичке индустрије.

Бројни регионални медији попут Јутарњег листа пренели су мишљења тамошњих експерата, који су потез српске Владе оценили као „јако паметан“, поготово имајући у виду да ће млади бити први који ће путовати након пандемије, и да ће земље, које то прве препознају опоравити туризам пре других.

Овај тренд потврђује и низ поново заказаних манифестација у земљама окружења.

И други страни медији одржавање Егзит фестивала сматрају кључним за опоравак ове, али и низа других индустрија, а одлуку Владе Србије оцењују као добру за опоравак сопственог туризма по узору на Грчку, Шпанију и низ других земаља које су предузеле мере да сачувају ову грану привреде чији су важан део и велике манифестације попут Егзита, Гуче, Бир Феста, Нишвила и низа других.

Рестартовање 

И Светска здравствена организација недавно је издала препоруке за повратак масовних окупљања, подсетивши да манифестације значајно утичу на ментално и физичко здравље, али и обезбеђују приходе великом броју људи, као и местима у којима се одржавају.

Објава првих извођача за „рестартовано“ издање Егзита већ данима изазива одушевљење публике и медија, јер се ради о највећим звездама у својим музичким жанровима.

То потврђује и наслов Највећи лајнап лета којим вест отвара IQ, један од најважнијих светских портала музичке индустрије.

Вест о извођачима који у августу стижу на Петроварадинску тврђаву заузела је насловну позицију пре два дана и на сајту часописа NME, који подсећа да ће Егзит бити међу ретким музичким догађајима овог лета, а можда и једини у категорији највећих фестивала. 

Важност одржавања препознао је и угледни светски портал Cultur истакавши да организатори раде без престанка како би створили посебан догађај за свој 20. рођендан.

Ову вест испратили су и британски DJ Mag и Mix Mag, модни магазин Elle, немачки Faze Magazine и Juice, италијански Metropolitan и Lost In Groove, највећи грчки портал News, многи други.

Објава новог програма Егзита била је истакнута на насловном страницама најважнијих медија који данас прате најпопуланију електронску музику, као што су YourEDM, EDM.com и Wе Rave You, који заједно имају преко пет милиона пратилаца на друштвеним мрежама.

И аустралијски OzClubbers подсетио је на речи Марије Меј, агенткиње једне од највећих светских музичких звезда, Дејвида Гете, која је Егзит назвала „светлом на крају тунела“.

Тихана Путин, из Туристичке организације Новог Сада каже за Танјуг да је одржавање Егзита важно за овдашњи туризам.

За развој локалне туристичке привреде, која је покретач осталих привредних активности, важно је одржавање фестивала као што је Егзит. Свакако ће бити добро да хотели буду што боље попуњени у летњем периоду“, додаје Путин.