Поносни на музичко благо и традицију – Народни оркестар РТС-а слави 85. рођендан

Народни оркестар РТС-а слави 85. рођендан. У осам и по деценија стало је небројено много наступа, концерата, емисија, али и снимање трајних снимака народних песама и игара.

„Током осам и по деценија постојања и рада Народног оркестра, изазова је било превише. У самом старту, изазов је био поставити сигурне темеље за извођење народне музике у оркестарском извођењу. Изазови су биле живе емисије, трајни снимци у Студију 6, изазов је био и појава телевизије и усклађивање програмских потреба са новим медијем...“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, одговора уредница музичке продукције РТС-а Мирјана Дробац.

„Пре свега, ми као кућа, а и наша земља Србија, треба да буде поносна на то што Народни оркестар чува нашу музичку традицију. Истовремено, из баштине, сваке године ми обновимо по неколико песама, удахнемо им живот, тако да је то једно непроцењиво благо, и на то благо би требало сви да будемо поносни“, додала је Дробац.

Додала је да Народни оркестар има пуно јавних наступа, тематских концерата, хуманитарних концерата, учешћа у ТВ и радијском програму. Говорећи о плановима, Дробац је рекла да је пред Оркестром велики задатак.

„То је задатак да створимо једну млађу генерацију вокалних и инструменталних солиста, који ће бити довољно квалитетни да наступе уз пратњу оркестра, да стану испред једног оваквог реномираног оркестра. Што се тиче младих музичара, мислим да им је Народни оркестар велика школа, да слушају наступе и снимке и да из њих уче“, испричала је Дробац.

Влада Пановић као шеф Народног оркестра, такође обележава јубилеј на позицији уметничког руководиоца – 10 година.

Мирјана Дробац верује да ће се велики јубилеј Народног оркестра обележити концертима, од којих ће неки бити ретроспективни. Осим тога, у продукцији РТС-а, припремају се документарна емисија о Оркестру као и компакт диск.