Објављени датум одржавања и нова правила „Песме Евровизије 2021“

Европска радиодифузна унија је донела одлуку да се „Песма Евровизије“ следеће године одржи у Ротердаму 18, 20. и 22. маја. Промењена су и одређена правила такмичења како би се делегацијама чији ће представници наступити у Холандији 2021. године олакшао долазак на фестивал.

Планирано је да се прво полуфинале одржи 18. маја, други део такмичења заказан је за 20. мај, а велико финале би требало да се 22. маја 2021. године. Све три такмичарске вечери одржаће се у "Ахој арени" у Ротердаму која је требало да угости европске музичаре ове године.

У „Ахој арени“ одржана је „Дечја песма Евровизије“ 2007. године на којој је Србију представљала Невена Божовић и са песмом Пиши ми заузела треће место.

Подсетимо, овогодишњи „Евросонг“ је отказан због пандемије коронавируса, а 16. маја, када је требало да се одржи овогодишње финале, емитован је специјални програм „Eurovision: Europe Shine A Light“ у којем су наступили бивши победници, а приказани су и делови песама извођача који су били изабрани да представљају своје земље.

Холандски јавни сервиси који заједно са Европском радиодифузном унијом организују такмичење најавили су да ће сцена која је била у плану за овогодишње такмичење бити искоришћена за следећу годину.

Нова правила 

Међутим, нешто ће се променити на такмичењу следеће године. Европска радиодифузна унија донела је одлуку да се на „Евросонгу“ 2021. укину обавезни пратећи вокали, већ ће се дозволити да они буду снимљени заједно са матрицом.

Главни вокали, који изводе мелодију композиције, неће смети да буду снимљени на матрици и они ће морати да певају уживо.

Како су навели из Европске радиодифузне уније, надају се да ће нова правила олакшати долазак делегација и да ће подстакнути креативност у наступима извођача на „Евросонгу“ следеће године.

На овогодишњој, отказаној „Песми Евровизије“ требало је да нас представља група „Hurricane“, која је са песмом Hasta la vista победила на „Беовизији 2020“.