Џон Прајн, легенда кантри музике, преминуо од ковида

Звали су нас „нови Дилани“, написао је на Твитеру Брус Спрингстин опраштајући се од „најдивнијег човека на свету“.

Џон Прајн је имао 73 године и у болницу у Нешвилу примљен је 26. марта због симптома ковида.

Све време је био на интензивној нези, али је, нажалост, у уторак преминуо, објавила је његова породица.

„Звали су нас новим Диланима, био је најдивнија особа на свету, национално благо и кантаутор за генерације“, написао је Брус Спрингстин о Прајну на Твитеру.

Прајнова каријера почела је 1971, а због великог талента имао је подршку великана кантрија попут Криса Кристоферсона и Боба Дилана.

Џони Кеш сврставао га је у сопствену „велику четворку“ са Гајом Кларком, Стивом Гудменом и Роднијем Крауелом. 

Освојио је два Гремија, награду за животно дело и имао је још 11 номинација за највећи музичку награду у САД.

Каријеру је започео на „филмски“ начин.

Као младић, крајем шездесетих, радио је као поштар, чак и као војни механичар у војној бази у Немачкој, али је све време писао и компоновао своје песме.

Једном приликом је у свом родном Чикагу гласно коментарисао кантауторе који су се мењали на бини на „микрофон је ваш“ вечери у клубу.

Један од учесника му је цинично добацио да се попне на бину ако мисли да би био бољу, што је Прајн и учинио, отпевао три песме, одушевио критичара Чикаго сан тајмса и добио понуду да пева сваког викенда за хонорар од хиљаду долара.

Од Прајна су се најлепшим речима опростили редитељ Мајкл Мур и Стивени Кинг, музичари Џими Пејџ, Роберт Плант, Фли из Ред хот чили пеперса, Бони Рајат.

Легендарна је била његова духовитост.

Двапут је боловао од рака, а када су му после операција одстранили део грла и плућа, рекао је да му се „глас поправио“ и да је добро док год с тешким стварима може да збија шале.