Молитвена музика православних народа доступна и у Србији

Ансамбл „Музика антика Сербијана“, на челу са Вером Злоковић, уметничком директорком ансамбла, објавио је компакт диск молитвене музике православних народа.

Веру Злоковић непогрешиво везујемо за стару музику, за истрајно проналажење световне песме и духовне музике, као и за врхунско извођење са различитим ансамблима.

Сада је пред публиком јединствено издање са молитвама. Молитвени напеви обухватају византијску музику, напеве древне Србије, стару бугарску музику и ране руске молитве.

„Некако сам више заљубљена у монашку молитву која је прожимљена дубоком тензијом изнутра и молитвеним најузвишенијим лепотама. а молитва нас је одржала, та монашка молитва је нас одржала“, наглашава Вера Злоковић.

Ансамбл врло прецизно и пажљиво обнавља музичко наслеђе и начин певања молитви превославних народа. Вера Злоковић посебно истиче своје сараднике, сјајне солисте, некадашње и садашње чланове. Њихов репертоар је музика од IV до XVII века, а ускоро их очекује још један важан пројекат.

„Сада смо се определили да обновимо Житије Светог Саве Теодосија Хиландарца настале почетком осамдесетих прошлог века које је изводио наш драмски уметник Љуба Тадић. Изводићемо то са музиком из доба Светод Саве. Значи, биће то молитва из доба Светог Саве“, додаје уметница.

Музичко издање насловљено Светлост источног царства обављено је у Лондону, занимљиво је, још пре десет година. Ипак, дискови су стигли у Србију тек крајем прошле године, па је уз мало чекања дошло време за промовисање овог специфичног духовног издања.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 31. окт 2020, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

divljenje

Vera Zlokovic je izuzetna umetnica koja na poseban i upečatljiv način neguje i izvodi duhovnu muziku . Srdačno hvala za svu lepotu zvuka koji je podarila svom narodu i svojoj crkvi.