Читај ми!

"Уста пуна земље" за крај 51. Феста

Свечаним уручењем награда завршава се 51. Фест. У главном такмичарском програму тријумфовала је иранска прича о љубави и људскости "Трећи светски рат", освојивши награде за најбољи филм, режију и главну мушку улогу.

Фестивал се званично затвара премијером последњег филма Младомира Пурише Ђорђевића "Уста пуна земље". Филму је припала Политикина награда "Милутин Чолић" за најбољи српски филм 51. Феста.

Две године након што му је уручен "Београдски победник", жеља му се испунила. Филм му је приказан на Фесту.

Пуриша Ђорђевић је деценијама маштао да екранизује роман Бранимира Шћепановића "Уста пуна земље". Према мишљењу оних који су веровали у овај пројекат, реч је о карактеристичном филму за његов опус.

Кроз лик главног јунака Марка, којег тумачи Радивоје Раша Буквић, приказана је прича о одрастању и животу - о путу који сваки човек пролази од првог до судњег дана, о путу борбе која је код легендарног редитеља била дубоко утемељена у антифашизму.

"Цео филм је у унутрашњем монологу, и то је било нарочито тешко спровести у дело. Али, ето видите Пуриша Ђорђевић је у 98. години нашао храбрости да уђе у сусрет том изазову и сними овај филм. У неким моментима био је млађи од мене", истакао је Радивоје Раша Буквић.

Екипа окупљена око Пуришиног тестаментарног дела, сложна је да је легендарни синеаста прошлог лета снимао филм са невероватном енергијом.

"Понекад је говорио по цену живота. То је неретко говорио, зато што је температура ишла и до 40 степени, тако да је инсистирао да буде сваки минут са нама. Он је човек био страствен према животу, као што наслов овогодишњег Феста говори, тако да мислим да је овај филм и Пуриша прави човек који затвара овогодишњи Фест", рекао је Огњен Петковић.

Последњи Пуришин филм "Уста пуна земље", кроз 75 минута, гледаоце води кроз суптилне емоције главног јунака којег увлачи у несвакидашње ситуације показујући пут ка изгубљеној духовности и слободи.