Читај ми!

ФЕСТ Про – програм за филмске професионалце и публику која жели да завири иза камере

Протеклог викенда у Београду је почео 51. ФЕСТ, а данас почиње и пратећи ФЕСТ Про. Циљ овог програма је да Београд постане центар филмске индустрије и пожељна дестинација за филмску продукцију.

Како наводи Милош Ђукелић,гост Јутарњег програма, Фест Про је програм који пре свега покрива конференције, панеле, мастер клас радионице које су усмерене што на професионалце и студенте, а отвориће врата и заинтересованим гледаоцима који желе да завире у професионални свет прављења филма.

„Имаћемо око сто гостију који ће панелима, дијалозима, мастер класовима причати од томе где је сад филм, куда иде, шта је то ново у филмској индустрији, где је позиција Београда у томе и покушаћемо мало да направимо неку врсту разговора који ће створити нови квалитет овде“, додаје Ђукелић, програмски директор Феста Про.

Гости Феста Про долазе из целог света, од Америке, Русије, Украјине, Француске... Од филмских професионалаца који су познатији широј публици биће екипа која ради израелску серију Фауда, који ће поделити своја искуства о томе како је једна мала кинематографија направила серију која је светски хит.

„Бавићемо се и тиме колико филм може да промени само друштво, односно колико друштво које се у овом времену брзо мења, чинећи нас понекад и жртвама те брзе промене, колико могу да утичу једно на друго и колико утичу“, напомиње гост Јутарњег програма.

Разговараће се и о чувеној „грин агенди“ која плаши доста аутора или радује, колико она утиче на одрживост филмских снимања, саме фестивале и слично.

Фестивал је организовао посете филмским студијима и обиласке града како би се приказале најбоље филмске локације које Београд и Србија нуди.

Програмски директор Феста Про подсећа да је Србија до деведесетих година била место где је снимано највише филмова на енглеском језику ван Америке и Велике Британије.

„Негде та стара слава се враћа, наравно не у тој мери, јер другачији су услови. Али ми смо, ја бих рекао, последње неоткривено благо у Европи и негде због повољне позиције, што географске, што због доброг односа цене и квалитета, јер имамо врхунске филмске професионалце, у последње време и доста добру инфраструктуру. Граде се нови студији. Већ су изграђени неки студији, тако да постајемо све занимљивији и све пријемчивији. Људи воле да дођу. Ми нисмо можда архитектонски најлепша локација, али смо врло разнолика земља“, наглашава Милош Ђукелић.

Програми Феста Про се одржавају у МТС дворани и завршавају се када и Фест, 5. марта.