Читај ми!

Грузијска велемајсторка тужи Нетфликс за пет милиона долара због сцене у „Дамином гамбиту“

Совјетска велемајсторка Нона Гаприндашвили тужила је „Нетфликс“ за клевету у серији „Дамин гамбит“ и тражи накнаду од пет милиона долара.

Творци Даминог гамбита, једног од главних кандидата за овогодишње Еми награде, нашли су се усред судског спора годину дана након објављивања серије.

Нона Гаприндашвили је оптужила ауторе серије да су намерно искривили чињенице у њеној каријери.

У финалној епизоди серије, насловљеној End Game, коментатор помиње Гаприндашвилијеву, након што је америчка шахисткиња Бет Хармон победила руског велемајстора Виктора Лаева.

„Једина необична ствар о Хармоновој јесте њен пол. Чак ни то није чудно у Русији. Ту је Нона Гаприндашвили, али она је светска шампионка која никада није играла против мушкараца“, каже коментатор.

У кадру се налази и жена у публици која очигледно треба да представља Гаприндашвилијеву.

У тужби се наводи да су изречене тврдње у серији да се Грузијка никада није такмичила против мушкараца су „чињенично нетачни и погрешни, изузетно сексистички и омаловажавајући“.

„До 1968, године у коју је епизода смештена, она се такмичила против најмање 59 мушкараца, укључујући и десет велемајстора тог времена“, истиче се у тужби и додаје да је „Нетфликс“ дрско и намерно лагао и са малициозношћу говорио о достигнућима Грузијке како би допринео драмском ефекту.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. сеп 2021, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

Fikcija protiv realnosti

Bet Harmon je izmišljen lik, u romanu a potom i seriji. S druge strane, šah je toliko zanimljiv i pun neverovatnih stvarnih likova da nije bilo potrebe da se fikcijom zamenjuje realnost. Mada, na fikciji počiva identitet a i pogled na svet čitavih nacija.