Читај ми!

Трећег дана Феста оскаровци и краткометражна остварења

Трећег дана 49. издања Феста публика ће моћи да погледа филмове „Жена која обећава“, за који је редитељка Емералд Фенел освојила Оскара за најбољи сценарио,„Земљу номада“, освајача три овогодишња Оскара,као и филм „Посртање“ Вига Мортенсена. Поред тога, Фест је ове године увео праксу да се пред пројекције филмова за које влада велико интересовање приказују краткометражна остварења.

У оквиру програма „Интро Фест“ одржана је биоскопска премијера краткометражног филма Александра Аџића Пред нама у коме је последњу улогу одиграла Мира Фурлан. Читав живот и неочекивани преокрет могу да стану у петнаест минута покретних слика. Пред нама је породична мелодрама у којој су главне јунакиње жене, мајка и две ћерке.

Глумице истанчаног сензибилитета, Јована Стојиљковић и Марија Бергам, предвођене јединственом Миром Фурлан граде драмску ситуацију у којој се открива сплет околности који је довео до распада породице.

„Као и сваки пут када се нађете у присуству правог талента, тако неких ванредних и лепих људи, сваки тренутак је био посебан“, каже редитељ Александар Аџић. 

Фест је ове године увео праксу да се пред пројекције филмова за које влада велико интересовање приказују краткометражна остварења. Тиме се афирмише та неоправдано запостављена филмска форма која представља увод у кинематографију за младе ауторе или пружа скривене бисере великих редитеља.

На програму су, уз полусатни филм Људски глас Педра Алмодовара са Тилдом Свинтон у главној улози, и дебитантска дела редитељки Нике Фехмију и Катарине Кољевић, док се Лука Бурсаћ враћа на Фест филмом Варница.

број коментара 0 Пошаљи коментар