Читај ми!

Због ковида одложена београдска премијера „Даре из Јасеновца“

Свечана београдска премијера домаћег филма „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Гаге Антонијевића планирана за 22. април биће одложена због тренутне комплексне епидемиолошке ситуације. Нови датум премијере биће накнадно објављен у складу са ублажавањем епидемилошких мера и побољшањем тренутне здравствене ситуације.

Филм редитеља Предрага Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић Дара из Јасеновца окупио је истакнуту глумачку екипу Републике Српске и Србије предвођену младом Биљаном Чекић која у свом првом филмском појављивању верно тумачи лик 12-годишње девојчице Даре суочене са страхотама логора Јасеновац током Другог светског рата.

Поред младе Биљане, водеће улоге из Републике Српске тумаче Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић док глумачку екипу из Србије чине Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

Остале улоге најмлађих заробљеника поверене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Милици Јањић, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу.

Сценографију за филм потписује Горан Јоксимовић, док су филм продуцирали Прадраг Антонијевић и Макса Ћатовић.

Историјска драма се осврће на 1942. годину, када после велике усташко-немачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и 12-годишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа.

Ужас који ће преживети у логору смрти учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима где деца свакодневно умиру од болести и глади и где их сурово убијају.

Прича Дара из Јасеновца приказ је судбине само једног детета са Козаре за хиљаде и хиљаде никад сазнатих и у стварности трагичнијих судбина.

Први део филма сниман је на локацији села Колут у близини Сомбора, где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве.

Филм је подржала Влада Републике Србије, као и Филмски центар Србије, а дистрибутер филма је „Магаком филм“.

број коментара 0 Пошаљи коментар