Читај ми!

У ишчекивању Златног глобуса - објављене номинације

Церемонија доделе требало би да се одржи 28. фебруара у Лос Анђелесу. Имена номинованих глумаца и остварења по категоријама која су у трци за Златни глобус - већ су позната.

Награде Златни глобус додељује Удружење страних новинара у Холивуду, и традиционално наговештавају добитнике Оскара. 

Церемонију би требало да воде глумице Тина Феј и Ејми Поелер.

За најбољи филм у категорији драме, номиновани су Номадленд (Nomadland), Суђење Чикагу 7 (The Trial of the Chicago 7), Отац (The Father), са Ентонијем Хопкинсом, Манк (Mank) и Обећавајућа млада жена (Promising Young Woman). 

У категорији „Најбоља комедија или мјузикл" номиновани су Борат, накнадни филм (Borat Subsequent Moviefilm), Хамилтон (Hamilton), Палм Спрингс (Palm Springs), Музика (Music) и Матура (The Prom).

У трци за награду у категорији најбољег глумца у драми су Чедвик Босман, Ентони Хопкинс, Риз Ахмед, Гери Олдман и Тахар Рахим.

Када је реч о глумицама у драмским остварењима, међу номинованим су Кери Малиган, Френсис Мекдорманд, Ванеса Кирби, Вајола Дејвис и Андра Деј.

Глумци који су добили номинације за најбоље у комедији или мјузиклу су Саша Барон Коен, Дев Пател, Џејмс Кордел, Лин Мануел Миранда, Енди Самберг, Мариа Бакалова, Мишел Фајфер, Кејт Хадсон, Розамунд Пајк и Ања Тејлор Џој. 

За најбољег редитеља номиновани су Клои Жао, Арон Соркин, Реџина Кинг, Дејвид Финчер и Емералд Фенел.

Међу номинованим глумцима за најбољу споредну улогу су Саша Барон Коен, Џаред Лето, Бил Мареј, Џоди Фостер, Глен Клоуз.

На списку номинованих анимираних филмова су, између осталих и Крудс, ново доба и Преко Месеца, а најбољих страних филмова: дански филм Друга рунда и италијански The Life Ahead у коме глуми Софија Лорен.

За најбољу музичку нумеру, такмиче се, између осталих, Hear My Voice из филма Суђење Чикагу 7, Speak Now из остварења Једна ноћ у Мајамију и Io Si из филма The Life Ahead

За најбољу ТВ серију, за награду Златни глобус, такмиче се поред осталих, Круна, Мандалоријанац, комедија Schitt's Creek, Тед Лесо, Озарк, Емили у Паризу... 

Међу номинованим глумцима за најбоље одигране улоге у ТВ остварењима су Ал Паћино, Кетрин Охара, Оливија Колман, Џејсон Бејтмен... 

„Нетфликс" је укупно остварио 20 номинација за ТВ серије, више него било која друга мрежа, следе ХБО са седам и „Волт Дизни" са шест.