Читај ми!

„Кустендорф“ на телефонима и компјутерима до 25. јануара

Претходних година, јануар је био у знаку „Кустендорфа“. Међународни филмски и музички фестивал на Мећавник је доводио бројне звезде светског ауторског филма и младе ствараоце, док се ове године, због пандемије, фестивал одржава преко дигиталне платформе „Кустендорф онлајн“.

Док су друштвене мреже пуне сећања на претходне године фестивала, овог јануара, празни су дрвенградски биоскопи. Сусрети филмских стваралаца, радионице, поноћни концерти, живот и уметност у својој пуноћи – све по чему је чувени „Кустендорф“ познат у свету, одложени су, а 14. издање фестивала пратићемо на телефонима и компјутерима. На њима је и овогодишњи жири. 

„Одушевљен сам што вас све видим. Чини ми се да смо већ сада лансирани на другу планету и да је наша конверзација окарактерисана тиме што нисмо у могућности да се видимо у реалном времену. Надајмо се да је то последњи пут. Али песимистички део ми говори да ће то бити будућност“, рекао је оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица у обраћању на почетку фестивала.  

У конкуренцији за награде су 22 краткометражна остварења младих домаћих и иностраних аутора, са којима разговара Емир Кустурица.

Фестивал је свечано отворила министарка културе и информисања, уз напомену да су ретки културни догађаји који на истом месту, у исто време, окупљају велика имена светске кинематографје, младе ауторе и обичне заљубљенике у филм. 

„Фестивал слави филм и уметност у својим најчистијим и најблиставијим облицима лишеним комерцијализације и сурових правила тржишта. Проглашавам 14. 'Кустендорф' отвореним уз поруку – Догодине на Мокрој Гори“, рекла је министарка Маја Гоковић.

„Кустендорф“ је данас честитао рођендан филмској диви Феј Данавеј, приказује документарац Јунаци нашег времена и остварење Драги другови Андреја Кончаловског, кога је уз много блискости, без обзира на километре удаљености, поздравио редитељ и оснивач фестивала Емир Кустурица.

И тако је „Кустендорф“, са звездама, ушао у ваше куће.

број коментара 0 Пошаљи коментар