Читај ми!

"Nomadland" – најбољи филм у 2020. години, по оцени филмских критичара

Америчко Национално удружење филмских критичара прогласило је драму Nomadland“, редитељке Клои Чао за најбољи филм у 2020. години. Исти филм је награђен и за најбољу режију и Франсес Макдорманд за најбољу женску улогу.

Национално удружење филмски критичара основао је Џои Моргенштерн 1966. године. Седиште удружења је у Њујорку, а чини га више од 60 најбољих филмских критичара из разних алмеричких листова и часописа, међу којима су и Њујоркер, Лос Анђелес тајмс, Њујорк тајмс, Вол Стрит џурнал, Ен-Пи-Ар и многи други.

У филму Nomadland 63-годишња Макдорманд глуми жену која је све изгубила у великој економској кризи 2008. године, пакује све што јој је преостало од имовине у свој аутомобил и одлучује да живи номадским животом. Вози се америчким западом после економског слома.

Награда за најбољег глумца, по мишљењу филмских критичара, припала је Британцу Делрој Линду за улогу вијетнамског ветерана у ратној драми Спајка Лија Da 5 Bloods.

Бугарска глумица Марија Бакалова освојила је награду за најбољу споредну улогу у наставку филма Борат Саше Барона Коена, а награда за најбољу мушку споредну улогу припала је 73-годишњем америчком глумцу Полу Рејсију за улогу у драми Sound of Metal.

Документарни филм Collective румунског редитеља Александера Нанауа о страшном пожару који је избио у ноћном клубу у Букурешту 2015. године, при чему је страдало више десетина људи, Национално удружење филмских критичара је прогласило за најбољи страни филм у 2020. години.

број коментара 0 Пошаљи коментар