Читај ми!

Фестивал ауторског филма од 27. новембра у биоскопским дворанама

Фестивал ауторског филма (ФАФ) у свом 26. издању почиње 27. новембра од 16 часова премијером иранског филма „Зло не постоји“ редитеља Мохамеда Расулофа.

Смотра уметничког, независног филма трајаће први пут у својој историји чак 20 дана, све до 16. децембра, а не до 4. децембра , како је првобитно најављено, а част да отвори фестивал има победник фестивала у Берлину 2020, иранског редитеља, који на освешћен начин проговара о болној теми смртне казне кроз четири различите аутентичне приче.

„Покушали смо са овим продужавањем фестивала да направимо једну прославу уметности и прославу филма, идеју да у овим овако тешким временима једино култура јесте духовна храна и нешто што нам је свима веома потребно“, објаснио је председник Савета фестивала Срдан Голубовић.

Он је додао да је с обзиром на нове мере по којима се и биоскопи затварају у 18 часова, одлучено да фестивал траје 20 дана, и претвори се у Месец ауторског филма.

Голубовић је изразио захвалност ресорном министарству што ће фестивал ићи уживо, уз поштовање свих мера.

Аташе за културу Француског института у Србији, Kатрин Фодри, поводом пете године Српско-француских филмских сусрета, који се обележавају онлајн на овом издању, изразила је велико задовољство и честитала на огромном напору и правом подухвату да се фестивал овог типа ипак одржи у овако тешкој ситуацији.

„Филм чини живим управо присуство људи у салама, и зато на овом фестивалу пету годину настављамо сарадњу са удружењем 'L'acid', која се бави промоцијом независних француских филмова“, наводи представница Француског института.

Ове године ће бити више од 40 учесника на тим сусретима и 20 филмова који ће бити приказани у оквиру те целине програма, од чега су четири француска филма из селекције фестивала у Kану.

Биће организован и један мастер клас који се тиче продукције документарних филмова, али и представљене нове стипендије међународне филмске школе у Француској, а у плану је и панел посвећен снимају краткометражних филмова.

Стефан Иванчић, један од селектора и члан савета ФАФ-а, истакао је да ће прва седмица фестивала бити најбогатија са филмским програмом у смислу пуног капацитета свих сала и броја филмова, а касније неће бити истог интензитета, што подразумева мањи број сала и пројекција.

Осим приказивања филмова у биоскопима, Иванчић је подвукао и први пут уведену и онлајн филмску платформу МОЈ ОФ (mojoff.net), где ће бити пласирани одређени наслови Главног и Такмичарског програма.

Цене карата за фестивал крећу се од 150 (ретроспектива култних филмова у Kинотеци) до 350 динара, а главно место одржавања Фестивала је Kомбанк Дворана.

Остале сале где ће се гледати фимови на ФАФ-у су: Дом омладине Београда, стара и нова зграда Југословенске кинотеке, Дворана Kултурног центра Београда, биоскоп „Фонтана“, Центар за културу „Влада Дивљан“, Арт биоскоп - Kоларчева задужбина, и УK „Стари Град“.

Организатор је Удружење грађана „Поглед у свет“, а продуцент фестивала кућа Мега Ком филм, уједно власник и Kомбанк Дворане.