Онлајн "Давитељ потив давитеља", на сајту Кинотеке

Колекција филмова из пројекта ВИП Кинотека, богатија је за још једно култно остварење. "Давитељ против давитеља" легендарно дело Слободана Шијана из 1984-те, 15-ти је дигитално рестаурирани филм којим се наставља мисија очувања националног филмског наслађа и у новим условима. Светска премијера класика насталог у продукцији Центар филма, биће уприличена беспалатно "онлајн" на сајту Југословенске кинотеке данас од 17 часова.

"Је л си ти некад продала 120 каранфила за дан? Шта дижеш глас на родитељицу своју? То ми је захвалност што сам те водила на море. Додај ми прут". Дијалози и легендарне улоге Ташка Начића који је савршено отелотворио едиповски лик Пере Митића и Рахеле Ферари у улози ауторитативне и религијом опседнуте мајке, спадају у корпус оних антолигијских, насталих у златном добу српског и југословенског филма 80-тих година прошлог века.

Београд тог времена, град са скоро два милиона становника, неколико стотина хиљада аутомобила, десетак музеја, две радио станица - приказани су у првој надреалној хорор-трилер пародији , Давитељ против давитеља чији иновативни и бриљантни сценарио потисују Слободан Шијан и Небојша Пајкић.

Са аутентичношћу у осликавању Београда током 80-тих, којим су дочарани процес урбанизације, тадашње стање престонице и модерна декаденција, овај филм је заслужио статус једног од најоригиналнијих и најсмелијих у историји домаће кинематографије.

Важан елемент у Шијановом делу у коме игру мачке и миша воде осим давитеља и млади музичар Спиридон Копицл, инспектор Огњен Страхинић и представница самосвесних жена Софија Мачкић, је и повезаност музике и филма не само у контексту њихове међусобне подршке, него и тадашњег значаја новог таласа за ширу публику.

Песма Београдски давитељ , настала у склопу филма, дело је популарне групе Идоли, ванвременски хит који се и данас радо слуша.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. апр 2020, 22:12) - Kopicl [нерегистровани]

restauracija

Da nije angazovanja Jugoslovenske kinoteke, "DAVITELJ" kao i svi drugi filmovi snimljeni u produkciji Centar filma, vise ne bi postojali. Kopije su dovedene bukvalno do unistenja.Toliko o neodgovornosti vlasnika prava i producentskih kuca i njihovoj brizi za srpsku kulturnu bastinu.

(понедељак, 06. апр 2020, 00:24) - anonymous [нерегистровани]

hvala

uživao sam. neprevaziđena gluma i sjajni dijalozi. bravo kinoteka, bravo šijan!

(недеља, 05. апр 2020, 17:25) - Zoran [нерегистровани]

Limitiran broj gledalaca

Mnogo nas je uskraceno jer je sajt limitiran, odnosno limitiran je broj posetilaca...
Ovako izgleda konekcija, u dve jasne poruke:
"Error establishing a database connection" ili
Resource Limit Is Reached
The website is temporarily unable to service your request as it exceeded resource limit. Please try again later.