Почело емитовање серије о трговини бебама "Калуп"

Играна мини серија "Калуп", која у средиште пажње ставља случај трговине бебама, почела је првом епизодом на Првом програму РТС-а. Серија је један од победника медијског конкурса Делегације Европске уније, а реализована је у продукцији "Монте ројал пикчерс" и "Телекома Србија".

Потресна сведочења родитеља који тврде да су им деца нестала у породилишту и чињеница да афера траје још од седамдесетих година двадесетог века, подстакле су креаторе серије Калуп, да поставе питања: Да ли је држава учинила све да дође до истине и колика је одговорност медија који људским драмама приступају на сензационалистички начин.

Мини серију Калуп осмислила је и продуцирала Бојана Маљевић, која је због веродостојности и осетљивости теме сарађивала са судијом Миодрагом Мајићем. Прави баланс између криминалистичког жанра и релевантне друштвене теме, потражио је Вук Ршумовић. 

"Имамо двоје главних јунака, то је приватни истражитељ Љуба Симић кога игра Миша Обрадовић, и Наталија Велисављевић коју игра Нада Шаргин, чији случај он истражује. Они су носиоци комплетне серије. Серија прати тај један случај, њен случај, док се сви остали ликови појављују једном, два пута, евентуално три, тако да је то било специфично. Трудио сам се да и од тих карактера који се појављују само једном, да и од њих направим комплексне ликове, да не буду само функција у причи", испричао је Ршумовић. 

Лична преиспитивања, однос породице, пријатеља, али и државе према појединцу који тражи истину, неки су од проблема са којима се суочава главна јунакиња. 

"Мени се учинило, као и Вуку, да је то неко ко се страшно много борио за решење тог проблема пре 20 година и неколико година потом, а онда некако као да се жена зауставила, утрнула као да је стала у времену и простору, и онда главни лик покреће ту жељу да ипак нађе истину", изјавила је Нада Шаргин.

Наредних дана, после Дневника и специјалних емисија о коронавирусу, емитују се и серије Јужни ветар и Тајкун

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 22. мар 2020, 10:36) - Ilustrisimus [нерегистровани]

Dal gleda serija policija?

Ne verujem.

(недеља, 22. мар 2020, 08:19) - Брано [нерегистровани]

Монструми на слободи

Синоћ сам остао залеђен испред ТВ. Сама помисао да су многи монструми који су учествовали у томе још увек живи и на слободи, доводи здраворазумног човек до беса. Одговорне су и све власти од тих првих догађаја па до данас, због неразрешења случајева. Просто, злочин чињења и злочин нечињења.