ТВ премијера филма о Иви Андрићу на РТС-у

После премијере на Фесту, вечерас од 21 сат и ТВ премијера филма „Пролеће на последњем језеру“. Филм је режирао Филип Чоловић, у продукцији РТС-а.

Заувек великан и нобеловац, а на почетку Другог светског рата дипломата са службом у Берлину. Живот Иве Андрића, иако се чини да је вишеструко истражен, и даље је инспирација многим уметницима.

„Филм је базиран на фактографији, то се заиста десило, ти људи су заиста били присутни, међутим, ти искораци и одређени ликови које је Вуле домаштао, тај драмски контекст је измаштан и то је оно што је наше дело“, каже редитељ Филип Чоловић.

Неизвесна судбина југословенских дипломата, упознавање Хитлера, велика одговорност али без решења за себе и људе о којима је задужен да брине. Тај део Андрићевог живота у овој драми тумачи Тихомир Станић.

„Од ране младости, суочен са литературом Андрићевом, једну од његових мисли да је 'толико тога било у животу чега смо се плашили а није требало, требало је живети' стално имам на уму“, наводи Станић.

Мање познати део Андрићевог живота у филму оживљавају и Марија Вицковић, Драган Петровић, Олга Одановић, Јелена Ћурувија, Борис Комненић.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 15. мар 2020, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

IA

Gledala sam film, pohvale svima o pogotovo svim glumcima,lepo ,dobro i elegantno uradili ama bas svi...uzivala sam...Veliki covek je bio gospodin Ivo Andric..upravo citam Gospodicu...hvala mu i slava mu..