Читај ми!

Зашто у Италији нестају мале продавнице са дугом традицијом

У Италији постепено нестају мале, традиционалне продавнице, радње које родитељи преносе на децу и које нуде различите занатске услуге. Само прошле године у земљи је затворено 43.000 таквих продавница, а ситуација је најтежа у јужним регионима.

Спуштене ролетне, натписи „Затворено, празан, напуштен простор“. У Италији се, на сваких сат времена затворе две радње.

Говоримо о оним малим продавницама у комшилуку које продају воће и поврће, о обућарима, кројачима, радњама са одећом, о свим оним местима са душом у које понекад застанемо не бисмо ли разменили коју реч са продавцем, власником радње који је у ту делатност уложио читав свој живот, а које се данас, у свету великих тржних центара и онлајн продаје, предају и повлаче из наших живота.

„Опоравак туризма у нашој земљи изузетно је позитиван за привреду. Нажалост, мале, традиционалне продавнице које су важне нису доживеле исту судбину и сваке године их све више нестаје. Те мале радње дају светлост, живост, људскост, сигурност, оне су као осмех кварта, а притом раде за добробит климе – не морате да палите аутомобил да бисте стигли до њих. Све је већи број спуштених ролетни на радњама, што ствара осећај празнине и пустоши. Људи путују не би ли откривали традицију једне земље, а мале занатске и трговачке радње су управо то. И оне нестају, лане се затворило око 43.000, а отворено је само 22.600 – 20,3 одсто мање него 2021. године“, објашњава Патриција де Луизе, председница Удружења малих трговаца, занатлија и услужних делатности.

Овај феномен погађа читаву Италију иако је најтежа ситуација у Кампанији, затим у региону Лација и Сицилије. Трговине се затварају, а млади се данас не усуђују да отварају нове због нелојалне конкуренције – тржних центара, великих супермaркeта и онлајн продаје.

„Нажалост, онлајн продаја је врло компликована конкуренција малим радњама из комшилука. Правила нису иста, ја често кажем да је то као да два тима играју утакмицу, али за тимове важе различита правила. Велике су таксе, огромне су цене за изнајмљивање простора, недостају уједначена правила и људи одустају“, каже Патриција де Луизе.

Према њеним речима, сада је горе него за време пандемије, јер је у 2022. години отворено најмање продавница у последњих десет година.

„Најмање се отварају на Сардинији, у региону Пијемонта и у Умбрији, а те мале радње су пријатне, део су традиције и без њих би нам било тешко, посебно у време пандемије. Продаја преко интернета је порасла са 16,6 милијарди 2015. на више од 48 милијарди прошле године. Без малих радњи градови постају аветињски и зато је потребно да их у сарадњи са владом модернизујемо и омогућимо им да постоје“, истакла је она.

У последњих десет година у Италији је затворено више од 100.000 малих трговинских и занатских радњи и локала, нарочито у градским центрима који доживљавају све масовнија затварања киоска са новинама, књижара, малих продавница прехрамбених производа, играчака, намештаја, гвожђара и одеће, док су у порасту продавнице технологије, апотеке и угоститељске услуге.

Највећи број новоотворених локала је у власништву странаца, а на сваких 1.000 становника у Италији постоји у просеку седам радњи. Но, и оне су осуђене на нестанак уколико се нешто драстично не промени.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. мар 2023, 02:01) - Bellezza [нерегистровани]

Degrado totale

Italija je bila u ekspanziji, ( pre svega ekonomskoj )70 ih godina proslog veka , a onda je pocela postepena propast i degrado. Politicari i desni i levi su samo mislili kako bolje da se napljackaju i da se bahate, a mali narod je plivao kako je znao i umeo. I dan danas senator koji je bio u sluzbi samo 5 dana ima dozivotno mesecno primanje od 3500€. .Male radnje su poklopili ne samo veliki komercijalni centri , vec i Kinezi sa svojom fals robom i prekopiranim italijanskim modelima , ali i sa niskim i pristupacnm cenama. Lose vodjena zemlja, ljudi bez mozga, a narod dosta priglup i neobrazovan. Ne zaboravimo da u Italiji mozete naci ,cak i u danasnje vreme, drzavne cinovnike sa samo zavrsenom osnovnom skolom, odn terza mediom. Danasnji Italijani jednostavno nisu dostojni svojih slavnih predaka.Jedino im ostaju jedan od najlepsih i najmelodicnijih jezika na svetu, kao i prekrasna umetnicka dela njihovih predaka.

(петак, 03. мар 2023, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Internet...

Je kriv zasto male pa i velike, radnje propaduju, kupovina Onlein je vrlo prakticno i jednostavno ....ziveo Ebay i amazon........

(петак, 03. мар 2023, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Internet...

Je kriv zasto male pa i velike, radnje propaduju, kupovina Onlein je vrlo prakticno i jednostavno ....ziveo Ebay i amazon........

(петак, 03. мар 2023, 09:07) - anonymous [нерегистровани]

@Propast

Školski primer malignog komentara.

(среда, 01. мар 2023, 14:27) - Migrant [нерегистровани]

Odgovor

Italija, zemlja u kojoj zivim vec 30 godina, na svoj je nacin zrtva globalizacije koju podrzavaju i velike italijanske a ne samo multinazionalne korporacije. Nestaje i to sve brze Italija mikrokozama, Italija raznovrdnosti kao ploda brojnih generacija, a politika cuti, i desna i leva. To je samo jedan od znakova dekadanse koja nije samo ekonomska vec i kulturna. Nszalost, nema velikih inicijativa za resavanje problema koji unistava vekovno tkivo veza kulture, ekonomije, gastronomije i svega bitnog za esenciju prepoznatljivosti Italije.

(среда, 01. мар 2023, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Propast

A da je neko ovoj novinarki kazao, pre nego što je sva opijena magnetizmom Italije krenula put Rima kao mušica na uličnu rasvetu, da u Srbiji postoje male radnje koje daju svetlost, živost, ljudskost, sigurnost i da su osmeh kvarta, da ne mora da putuje svetom u potrazi za tradicijom neke zemlje, da može sve to da nađe tu, na ćoškovima naših gradova, verovatno bi morala da se zadrži da ne povrati pri samoj pomisli na zarozani plebs koji prodaje švercovanu robu i sitne trgovce koji su u svakom pogledu kulturno neadekvatni. Licemerje beskrajno, ironija opora, a nihilizam Zapadnog kapitalizma razjeda sve. Jezivo.