Читај ми!

Успон травел блогера – лично искуство најпре продаје аранжмане

Туризам постаје све привлачнија грана индустрије, и то су препознали травел блогери. На друштвеним мрежама имају десетине хиљада пратилаца са којима деле утиске са путовања из најразличитијих делова света. Посебно су пажњу привлачили за време пандемије, када је највећи број људи, у немогућности да напусти земљу, преко мрежа упознавао дестинације које су блогери обилазили.

Јована Квржић је магистар фармације. Како каже, то је у јавности, а у души је вечити путник. Њен блог под називом „Добро дошли у Јованин живот у коферу“ прати око 130.000 људи. На пут је кренула 2015. године и од тада је обишла више од 80 земаља.

„Нисмо класични туристички водичи, али од онога што нам људи говоре кажу да они виде свет кроз наше очи. Водимо их на неке дестинације које им можда никада не би ни пале на памет. Поносна сам и што се на неки начин сматрам амбасадором своје земље, јер где год да одем, заправо причамо о нашим лепотама како природним, тако и неким традицијама које постоје само на нашим просторима“, објашњава Јована.

„Можемо пуно више од туристичких агенција и организација да једноставно прикажемо људима комплетан ужитак и понуду неког места, тако да сам посебно поносан што приказујемо места где се чува нека стара култура, неки стари начин живота“, каже блогер Зоран Матић, познат и као Путник намјерник.

Људи су се уморили од стандардних туристичких дестинација, тренд је да се открива нешто ново, што су блогери препознали, па све чешће посећују села.

„Сеоски туризам, сам по себи, је један врло значајан феномен у туризму који има изузетно високу стопу раста, а чињеница је да су туристи за разлику од свих других група потрошача су највише присутни у дигиталном окружењу и значајан број информација управо прикупљају са различитих блогова“, нагласио је др Александар Ђорђевић, професор Економског факултета у Београду.

У Туристичкој организацији Србије кажу – савремени вид промоције туризма и искуство блогера привлачније је туристима. Више од 70 одсто њих се одлучи за неко путовање пратећи блогере на друштвеним мрежама.

„Оно што смо ми приметили је да заиста реакција буде врло брза и врло брзо након посете инфлуенсера или блогера, дестинације коју они посете, добијају упите са тих тржиста односно од тих пратилаца које они имају. Без обзира на то што дођу из неке одређене земље, врло често су њихови пратиоци не само из те земље из које су они оргинално дошли тако да тиме заиста направимо прилично велику покривеност када је промоција у питању на више тржишта“, нагласила је Марија Лабовић из Туристичке организације Србије.

Туристе више не занима то што је хотел на плажи, близу града или што је најјефтинији, искуство је блогера. Занима их да чују нечије лично искуство, и зато се туристичке агенције и хотелијери окрећу све више сарадњи са травел блогерима, јер им се њихово ангажовање висеструко исплати.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 18. феб 2023, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

Ja, bravo!?

Ima blogera koji nisu mrdnuli a izdaju i stampane vodice. I bez blogera se moze dosta naci na internetu. I sta misliš, da li su blogeri (bilo koji) sponzorisani?

(петак, 17. феб 2023, 15:32) - Dana [нерегистровани]

bravo

Divna reportaza. Dobro je znati i tako izbeci agencije koje su digle cene u nebesa. Ovako vidis sta kazu ti blogeri i nadjes ta mesta bas preko njihovih objava .