Читај ми!

На Тари бебе лепше спавају, домаћини су пријатни, а лепо је и када веје и када је сунце

Снег је обрадовао најмлађе, поготово оне чији су родитељи закупили викендице на Тари. Мештани, с друге стране, у рентирању викендица виде прилику за оживљавање села.

Теодор Дамљановић испунио је сан да на зимском распусту направи игло. Снега на Тари нема као некада, али сасвим довољно за такав градитељски подухват.

„Прво смо трпали снег овде, ја и мој тата, па смо онда ја и он копали овде, један дан нам је требало ово да се стврдне, да се претвори у лед", рекао је Теодор из Београда.

За децу - прилика да уживају у зимским радостима, док рентирањем викендица њихови родитељи кажу да је потпуније и топлије зимовање.

„Ово је лепше много. Не волим ја хотелски. Некако је ово мени и ново и лепо и делује некако домаћински", сматра Душица Дамљановић из Београда.

Марко Ристић, житељ Рачанске Шљивовице, у рентирању викендица види перспективу за оживљавање села.

„Ми се сви трудимо овде сеоски да задржимо све младе људе који желе остати и онда сеоским туризмом. Успут, трудимо се да све наше производе, које производимо на селу, понудимо нашим гостима", рекао је Ристић.

Рентирање викендица се креће од 40 до 70 евра, а због тога расте интересовање туриста.

„Из целе Србије, мада имамо доста из иностранства, ове године смо имали, тако да сви су презадовољни", каже Љиља Николић из Бајине Баште.

„Ово нама је додатни извор прихода, поред послова које ми радимо. Увек нађемо решење и договор са нашим гостима на обострано задовољство", додаје Милан Николић, такође из Бајине Баште.

За многе малишане прилика да први пут доживе снег, а и бебе лепше спавају.

„Пунимо батерије, уживамо са децом. А и домаћини су нам одлични, лепо смо угошћени, тако да уживамо", поделила је утиске Ивана Матић из Новог Сада.

„Природа је на првом месту - због чега долазимо", додаје њен суграђанин Чедомир Матић.

А Тара заиста обилује том лепотом. Тај планински бисер открива чари и када веје, или када се купа у јануарском сунцу.