Читај ми!

Андрићград и „Чаробни прстен“ за незаборавна путовања

Емир Кустурица, идејни творац Андрићграда, одрекао се већинског власништва па је Влада Републике Српске постала већински власник града посвећеног нобеловцу Иви Андрићу. Пренела га је на управљање Олимпијском центру „Јахорина“ уз задатак да развије туристичку понуду региона.

И оно што је било и оно што је могло бити, воде ка једном, а то је садашњост. У њој, валута за успех је приврженост јединственом благу какво су природа и људска промисао дали регији од Јахорине, преко Вишеграда, до Златибора и Мокре Горе.

„Нама је циљ да повежемо две најлепше српске планине, Златибор и Јахорину, оно на чему највише радимо, већ смо разговарали са вашим представницима Министарства унутрашњих послова да направимо интегрисани заједнички гранични прелаз јер овде су највећи проблем гужве на граници“, каже Недељко Елек, представник државног капитала у Андрићграду.

Пре пет векова Мехмед Паша Соколовић је спојио обале и саградио величанствени мост, да траје и лепотом сведочи о највреднијим људским делима. Сада, одавде, опет над Дрином, креће још један, ништа мање важан подухват који ће спојити Републику Српску и Србију.

Олимпијски центар „Јахорина“, већ има низ пројеката, којима је Андрићград чвориште, а који ће туристима боравак учинити незаборавним. Гондолом би се могао обићи читав град, изградиће се нова марина, уредити Улица српских вина, подићи аквапарк. Најважнији пројекат је „Чаробни прстен“.

„Ту смо замислили Дрину као једно везивно ткиво између Србије и Републике Српске. Циљ је да кренемо из Андрићграда једним бродом, који би се спуштао до Бајине Баште, одакле би ишла гондола до врха, на Митровац на Тари, онда да се преко Таре спустимо поново до Мећавника. Код Мећавника пруга већ ради до Вишеграда, до Андрићграда“, објашњава Дејан Љевњајић, директор ОЦ „Јахорина“.

Начелник Општине Вишеград Младен Ђуревић истиче да је из године у годину све већи број туриста који посећују то место. „За претходну 2022. неке су процене да је то негде око 400.000 посјетилаца и вјерујем да сви заједно можемо још боље и много више за Вишеград и за Андрићград“, истакао је Ђуревић.

У плану је и отварање образовног центра, издвојеног одељења Универзитета Источно Сарајево, за студенте струке неопходне туризму на Јахорини, као и на Златибору, где год су потребни.

број коментара 0 Пошаљи коментар