Читај ми!

Тара, место на коме сви траже мир и свако проналази нешто за себе

У доба пандемије коронавируса природа и мир су све траженији. За сретењске празнике на Тари је било око пет хиљада гостију у неколико туристичких насеља.

Пространство Таре, од којега је око 25.000 хектара под заштитом Националног парка – шуме, кањони и реке, мноштво скривених кутака нестварне лепоте – одавно су место на које се радо иде. Kорона је променила туристичке навике и оних са другачијим очекивањима. Смештај на планини неки су потражили први пут, па су утисци и жеље различити.

Најчешћи гости су породице и парови који откривају предности мирног одмора у природи.

„Гости су Београд, Нови Сад, имамо и гостију из Републике Српске, тако да ове године су изостављени странци због ситуације. Углавном су били домаћи гости и гости повратници, неких 40 до 50 одсто гостију који бораве дужи период код нас“, наводи Мирољуб Поповић из Војне установе „Тара“.

„Има правих заљубљеника у Тару који годинама уназад долазе, али већ, на наше велико задовољство, има људи који су открили Тару прошле године стицајем околности и ето за Нову годину су поново дошли и надам се да ће се тај тренд наставити“, нада се Наташа Мијаиловић из гарни хотела „Тара“.

У природи Таре свако проналази нешто за себе, а право откриће за многе су видиковци. Бањска стена, с погледом на језеро Перућац и кањон Дрине била је најсликаније место прошле године, али није једино.

Видиковац „Соколарица“ смештен на стенама на готово хиљаду метара надморске висине, са импресивним погледом на кањон реке Раче, један је од оних које туристи тек откривају.

И то је тек део тајне и лепоте најшумовитије планине Србије. Императив је ипак да се благо природе сачува од дивље градње, али и последица људског боравка.

број коментара 0 Пошаљи коментар