Читај ми!

Поглед од кога застаје дах - видиковац на Старој планини

Највеће губитке током 2020. године на глобалном нивоу забележио је сектор туризма. Пандемија коронавируса донела је много промена у начину путовања и коришћења одмора. Због тога су током прошле године највише профитирале домаће бање и планински центри. Права експанзија туриста забележена је на Старој планини.

Стара планина омиљено место свих љубитеља природе и планинарења по козјим стазама. Козји камен је претходних година био једно од најпосећенијих места на Старој планини. Са видиковца од 1180 метара надморске висине пружа се незабораван поглед на језеро и меандре реке Височице. 

Све више туриста из целог света посећује парк природе Стара планина. Овде је обележено око 500 метара планинарских стаза до најатрактивнијих места.

„Циљ је да стазе пролазе кроз резерват природе, као и да их буде још више на Старој планини", рекао је Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Стара планина успешно одолева урбанизацији, а још једна битна чињеница је да је током прошле године забрањено грађење мини хидроелектрана, у оквиру грађанске иницијативе „Обдранимо реке Старе планине".