Читај ми!

Место где су остале стопе Светог Саве

У селу Горачићи недалеко од Гуче где је најстарија црква у драгачевском крају по предању остале су стопе Светог Саве. Верници, планинари и туристи често обилазе то место.

Отисци стопе Растка Немањића и четири коњска копита по легенди одавно су на обронцима планине Јелице приметили мештани драгачевских села.

Трагове у камену, називају светињом, а бистру и питку воду са извора прикупе у посуде те је и касније данима пију.

„Ту воду не знам да л' је ко давао на анализу јер та је вода има доста сумпора, осећаће се на кувана јаја, разумеш, нама прија да пијемо. Овце трче само ту да пију воду, прескачу оба потока. Е, сад што то раде ја не знам, значи да је у тој води да ипак има нешто“, каже Мирослав Стевановић из Горачића.

Легенда каже да је Растка, одбеглог, најмлађег сина великог жупана Стефана Немање стигла очева клетва да се земља под њим пролама, те да су му ноге где год би стао потањале. Зато народ верује да се на више места још увек могу пронаћи окамењени трагови стопала Светог Саве, као што се једно оцртава пред извором на Јелици.

Пред извором застају и планинари и шетачи који често походе јеличке падине, али и намерници које је управо приповедање довело на ту светињу.

„Могу рећи да сам стварно одушевљен јер такав пример извора до сада никада нисам видео, да из стене да кажем излази тако лепа и чиста вода и саме те стопе за које се вежу легенде делују стварно реалистично и није искључено да можда заправо јесте како легенда каже“, каже лександар Парезановић из Ивањице.

Недалеко од извора и Савине стопе, у Горачићима је најстарија црква у Драгачеву, која датира из 1807. године и која је под заштитом је државе.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. дец 2020, 12:57) - Grkinja [нерегистровани]

Sv. Sava voda

Prelepo je :) Hvala vam na info!

(четвртак, 24. дец 2020, 02:27) - anonymous [нерегистровани]

Laku noć

Eh, da smo ovako razmišljali 90ih...
Ovakve priče bez kritičkog osvrta su nas i poslale u ratove, mržnju i smrt!
Dosta je više.

(среда, 23. дец 2020, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Prema predanju?

Sramno! Sve je ovo istina, narode moj! Nije predanje već istina! Srbi nikad ne izmišljaju! Nije mit već istina. Drugi lažima prave svoju istoriju samo Srbi činjenicama.
Treba u zatvor svakoga ko misli da Srbi lažu i ko vređa pravoslavlje!

(среда, 23. дец 2020, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

Zasto ne?

Svijet je pun "svetih mjesta", ukazanja, proroka, prirodnih i neprirodnih cuda, ... ljudi to vole al' da li vjeruju da je Isus hodao po vodi ili andjeo sletio na rame ili ... prepustimo njima.

(среда, 23. дец 2020, 10:34) - srx [нерегистровани]

Srbi medju mitovima i legendama

Da je simpatican mit...jeste. Da je zastrasujuce da RTS, nacionalna televizija, prenosi ovo kao cinjenicu i bez imalo kriticke misli...jeste.
Sta da kazem, osim da je rastkov konj imao vrlo cudna kopita. Onako, minijaturna i potpuno okrugla. Suze mi idu od smjeha. Ljudi, imate geologe. Pitajte kako nastaju takva udubljenja u kamenu. Da li je u pitanju potpuno prirodna pojava ili je Rastko imao konja vanzemaljca. (Uostalom, sto je konj potonuo? Nije valjda i njega kletva stigla?)
Narod koji bi da se hvali Teslom a istovremeno vjeruje u ovakve mitove. Brate, puno je...

(понедељак, 21. дец 2020, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

Nema ovde ničeg strašnog

Shvatati i procenjivati legendu kao činjenicu isto je tako besmisleno kao doživljavati igrani film kao realan život. Gde nam se dede taj superiorni prosvetiteljski talenat dostojan osnovca, kada na primer sa oduševljenjem na putovanjima u inostranstvu upijamo raznorazne legende i prigodne pričice često smišljene upravo za i turiste iz jugoistočne Evrope i njihove malograđanske slabosti.

(понедељак, 21. дец 2020, 17:12) - Nego [нерегистровани]

Tragovi Sv Save

Postoje tragovi Sv Save u Isposnici Nedaleko od Studenice gde je Sv Sava imao školu. Tu je i njegov stan ozidan u kamenu i mala crkvica gode se molto. Takodje ima izvor iz kamena gde smo uzimali svetu vodicu na praznicima.Prošlo je više od 50 godia kako sam otišao iz tog kraja ali jošuvek postoji samo nema više kaludjera koji su tu boravili.

(понедељак, 21. дец 2020, 16:58) - Sasa [нерегистровани]

Strasno

Laku noc pameti,laku noc Srbijo !