Читај ми!

Стопића пећина све популарнија дестинација

Од 2009. године када је отворена за посетиоце, Стопића пећина у златиборском селу Рожанству, из године у годину обара рекорде по броју посетилаца. Иако пролетос није радила 52 дана, није било екскурзија и организованих група страних гостију већ је избројала 118.500 хиљада гостију.

Необични подземни свет Стопића пећине са пространим дворанама, пећинским потоком, уређеним стазама и разноврсним природним благом посетиоце привлачи у свако доба године па и на златиборском минусу. У Стопића пећину се долази с намером и знатижељом, а одлази с пуно утисака.

Водопад висок скоро 10 метара, извор живота, једна је од упечатљивих пећинских слика чак и у ово време када је Трнавски поток на минимуну.

Заштитни знак су ипак, каде које се каскадно пењу ка своду од најмање,десетак центиметара дубоке до највеће, има их више од 250 смештених у дворани и 50 метара новог канала и то је оно што најпре привуче посетиоце.

„То су јединствене бигрене каде, још кад су пуне воде, па се вода каскадно прелива из веће у мању, то је баш један јединствен доживљај", каже Драгомир Стопић, чувар Споменика природе „Стопића пећина".

На врху новог, почетком године отвореног канала с кадама, је и најдубља, седам и по метара дубока када, која у ово доба године нема воде.

Осим овог канала, у Стопића пећини је све пространо, од улаза па надаље па се уклапа и у дистанцу у доба короне.

„Може да стане 5.000 људи истог момента, али ми овде не правимо тако, ми уводимо групе, зна се та социјална дистанца, маске се користе безбедност и здравље је најбитније", објаснио је Стопић.

Наредних година у плану је и уређење дела где се налазе дугуре, отвори на таваници кроз које се из пећине види небо, и постепено откривање тајни пећине у коју је Јован Цвијић истраживао још 1909. године.