Место у Србији где извире "гвоздена" вода

Лековита вода, језера, чист ваздух и планине, све то гостима нуди Аранђеловац. А у средишту места једна од најлепших бања – Буковичка и њен парк. Човек је ту, кажу, само да понешто дода природи и диви се њеној лепоти. Проверите овог лета и да ли је тачно што кажу: Буковичка бања – да се лепше сања.

Два пиштоља опточена сребром дао је Кнез Милош домаћину из Буковика, за шуму у којој је извирала „гвоздена“ вода. После анализа у Бечу, 1836. године, препоручује се за разне болести.

„Она је добра за лечење органа за варење када се пије, а купањем за дегенеративне и реуматске болести“, каже Слободан Продановић, директор Специјалне болнице „Буковичка бања“.

Око лековитих извора подижу се лечилишта, зидају купатила. Гости долазе са свих страна. У павиљону „Књаз Милош“ почиње прво флаширање минералне воде.

„У централном делу се налазио извор, а у левом делу павиљона се налазила посластичарница где смо дочекивали београдску господу, то јест, наше бањске госте“, каже Крстиња Марковић из Специјалне болнице „Буковичка бања“.

Почетком двадесетог века, свакодневно је возом око 2.500 Београђана долазило у Аранђеловац. Летња резиденција Обреновића, Старо здање, постаје луксузни хотел. Одржавају се пријеми, балови, венчања.

Данас је у бањи годишње 100.000 туриста, а симбол града чека обнову.

„Реконструкција Старог здања, оно што ће вратити онај стари шарм Аранђеловцу. Већ од следеће године очекујемо да ће се први радови привести крају“, каже Јелена Миливојевић, директорка ТО Аранђеловца.

Етно-села на обронцима Букуље 

Обнавља се хотел „Шумадија“, ловачки дом на Букуљи. До њеног врха на око 700 метара, воде обележене стазе. На обронцима чекају етно-села са вајатима из Карађорђевог доба.

„Најбољи начин да видите срну, зеца и уживате у нашим изворима, јесте заправо на леђима коња“, каже Габријела Јанковић из Коњичког клуба Аранђеловац.

„Амбијент који је недирнута природа и у којем људи уживају кад год су у посети код нас у ресторану и апартманима“, каже Владимир Николић из етно-село „Дивљаковац“. 

Идеални услови за активан одмор, излетнички, здравствени и конгресни туризам, јединствен парк у Србији и богато наслеђе из националне историје, попут устаничког Орашца, адути су Буковичке бање.

Венчачки мермер 

„У парку се налазе 74 скулптуре настале на међународном симпозијуму Бели венчац, урађене од белог венчачког мермера, који је у свету познат и по томе сто је Бела кућа једним делом урађена баш у овом материјалу“, каже Катарина Продановић, директорка смотре „Мермер и звуци“.

Дарко Павловић, директор Народног музеја у Аранђеловцу, каже да је пећина Рисовача најпосећенији локалитет у протеклих неколико година.

"Наравно, то су бројна археолошка истраживања, издвојио бих 'Дворине', где се налази средњовековна црква из 14. века коју везујемо за неког из лозе Немањића“, рекао је Павловић.

Рим има фонтану „Ди Треви“, Аранђеловац, камен среће. Кажу, ко га додирне све жеље ће му се испунити. Вреди пробати.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. мај 2020, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

Miloš Obrenović

A od koga je beg kupio Divčibare.

(четвртак, 28. мај 2020, 07:47) - Turist [нерегистровани]

Voda

Gospođa kaže Voda, Srbija ima ono što nema niko. A kad idemo u restoranima ni čašu vode nam de donese. Kao da je nešto što tamo nema.

(четвртак, 28. мај 2020, 02:08) - Никола [нерегистровани]

Само_Најљепше

Тек ове године ћу спазити, колико природне љепоте, нуди Аранђеловац. Ово је фантастично! До сад сам, само водио љубавнице, у апартмане, улицом од хотела "Извор".

(среда, 27. мај 2020, 22:57) - Zoran Beograd [нерегистровани]

Sjajno

Veoma lepo napisano. Puno podataka i informacija - za nas koji nismo bili.u banji.
Eto prilike da je posetimo !

(среда, 27. мај 2020, 22:15) - Goran Pancevo [нерегистровани]

Lepote naše Srbije

Lepo je baš...
Zavidim na ovakvom parku !

(среда, 27. мај 2020, 22:03) - Златомир [нерегистровани]

Арађеловац

Најлепши предео наше Шумадије.

П Р Е П О Р У Ч У Ј Е М посетите неће те се покајати.

(среда, 27. мај 2020, 21:11) - Tanja Beograd [нерегистровани]

Sjajno

Sjajna prica ! Toliko.podataka i lepota .
Bas je zadovoljstvo pogledati