Поново ради Русанда, некада једна од најчувенијих бања Европе

После двомесечне паузе изазване коронавирусом, специјална бања за рехабитилизацију и одмор Русанда у банатском селу Меленци, поново је отворила капије. Само у току једног дана овде опслуже 800 амбулантних пацијената и 300 на стационару. Многи из целе Србије желе да годишњи одмор проведу баш у овој оази недирнуте природе.

Лековита својства воде и блата из сланог језера Русанда била су позната у Европи пре скоро стотину педесет година. Много се причало о чудотворним исцељењима кожних и реуматских оболења захваљујући овом блату.

Сеоски парох Никола Бибић 1867. године послао је језерско блато и воду у Беч на анализу, а резултати су дали потврдне информације о изваредним својствима, па је то била прва званична анализа која је установила лековитост блата.

„Тајна лековитости овог блата јесте у физичким и хемијским карактеристикама. Када говоримо о физичким карактеристикама то подразумева веома ситне честице пелоида и топлотну проводљивост која је смањена и капацитет одмах повећан, тако да то омогућава пелеготерапију“, објашњава главни физијатерапеут Немања Комајм.

Душанка Бурсаћ из Зрењанина у Русанду је дошла због повреде руке: „Особље је предивно блато исто тако, значи јако ми прија блато. Други дан сам ту, а десет терапија имам“.

Русанда међу најчувенијим европским бањама 19. века

На основу завештања богате удовице Ане Клајић, 1878. године, изграђена је зграда купатила док су прве павиљоне подигли донатори и црквена општина. Постоји запис да је бања била у рангу најчувенијих европских бања тог времена.

„Традицијонално смо се развијали као специјална болница, али поред тога радили смо интензивно на развоју здравственог туризма. Иначе, дневно бања је у могућности да опслужи око 800 амбулантних пацијената и 300 пацијената на стационару“, истакла је Зорица Ћулибрк, директорка Бање Русанда.

Осим пацијената који долазе на рехабителитацију бања пружа услуге и у смислу одмора, релаксације и превентивне терапије.

„Захваљујући новом контингенту 400.000 ваучера које пушта министарство у промет очекујемо да ћемо такође имати значајан број корисника услуга који ће доћи код нас на тај начин и при томе морам да подвучем да они долазе из целе Србије“, нагласила је директорка Ћулибрк.

Ипак, највећи задатак три стотине запослених је да гости који овде бораве оду задовољни и да се поново врате, али не само на лечење већ и на одмор.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 22. мај 2020, 18:10) - anonymousРадмила, [нерегистровани]

Поново прорадила Бања Русанда

Ја рођена Меленчанка, много сам срећна да ће Бања поново да ради - Много успеха жели вам Радмила Марков из Калифорније.