Читај ми!

Сада знамо од чега зебру штите црно-беле пруге

Дуго се сматрало да зебри црно-беле пруге служе као камуфлажа од предатора, међутим испоставило се да овај упечатљив образац има више везе са одбраном од много мањих напасти – коњских мува које јој сисају крв.

Како научници постају све сигурнији у то зашто су зебре пругасте, сада скрећу пажњу на то чему им тај црно-бели образац служи. Научници, у недавно објављеном истраживању, сматрају да су пронашли макар део одговора, помоћу ишараног платна и неколико стрпљивих помагача.

Пре неколико година, студија коју су водили истраживачи са Универзитета у Бристолу у Великој Британији открила је да су пруге зебре биле прилично добра заштита од непријатних мува које их грицкају.

Истраживачи су прекривали леђа коња ћебићима са различитим шарама, а затим су снимали понашање коњских мушица како би установили који ефекат различити обрасци пруга имају на њих.

„Знали смо да коњске мушице не слећу на пругасте објекте“, каже еволуциони еколог Тим Каро са Универзитета у Бристолу у Великој Британији. „Неколико студија је то сада показало, али није јасно који аспект пруга сматрају одбојним.“

„Да ли је то ширина пруга? Контраст црне и беле? Поларизовани сигнал који се емитују од објеката? Зато смо кренули да истражимо ове проблеме користећи различите шарене тканине пребачене преко коња и снимили надолазеће коњске муве.“

Коњске мушице највише су привлачили велики тамни објекти – када су коња прекрили сивим ћебетом забележен је највећи број слетања, а када се тамна боја разбије белом, мушице постају мање заинтересоване.

Показало се да су покривачи са великим црним троугловима постављеним на различите позиције следећи најпривлачнији дизајн за муве, а затим капути са малим шарама у облику шаховнице. Пруге су биле најнепривлачније, а што је контраст између пруга био већи, то је све мање мува слетало на коње.

Истраживачи мисле да је кључ у елиминисању јаких обриса велике тамне мрље у видном пољу коњских мушица, тако да су јасне црне и беле пруге прилично добро решење. Другим речима, то значи да зебре изгледају мање као мета.

„Ово указује да ће сваки копитар која смањи свој укупни тамни обрис према небу имати користи у смислу да неће бити мета напада ектопаразита“, каже Каро.

На основу налаза ове студије, муве не одвраћају било какви ефекти оптичке илузије или поларизација светлости (одређени делови зебре изгледају светлије). Танке црно-беле пруге ипак делује као нека врста камуфлаже, али не против великих предатора, већ малих.

Научници су годинама покушавали да открију сврху зебриних пруга – раније се указивало да су оне нека врста механизма за контролу температуре или начин да се збуне коњске муве.

Следеће питање за дебату је зашто су зебре једини копитари за које знамо да су развили овај посебан дизајн на свом телу. То је нешто на шта тек треба открити.

„Знамо да је длака зебре – крзно – кратко, што омогућава коњским мувама да се лако пробију до коже и крвних капилара испод, што их чини прилично привлачним коњским мушицама“, напомиње еволуциони еколог Тим Каро са Универзитета у Бристолу.

„Можда је важније то што су болести које оне преносе фаталне за породицу коња, а мање за копитаре. Али ово још треба истражити.“

Истраживање је објављено у Journal of Experimental Biology.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 01. мар 2023, 12:55) - miladin [нерегистровани]

nepravda pa totije

zasto bi vozaci iz hitne placali kazne za prolaz kroz crveno na semaforu a ljudi spasvaju neciji zivot,zasto ova nasa uredjena drzava to neregulise kakvim zakonom a ne donose zakon o pusenju u zatvorenom a milijon drugih problema precih ostaju po strani...velika nepravda!!!

(уторак, 28. феб 2023, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

А цица маце

Џаба њима заштита од мува, њима треба заштита од "цица маца" које их тамане само тако. Треба направити апликацију за заштиту зебри од тога :-)