Читај ми!

Кесе у Србији ускоро од отпада од хране

За неколико месеци на тржишту ће се наћи кесе које ће се, уместо од пластике, производити од отпада од хране. То је један од 16 награђених нових пословних решења за убрзање зелене транзиције српске привреде која су добила финансијску подршку Европске уније у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“. Расписан је и нови Јавни позив за финансирање зелених решења, који је отворен до краја 2026. године.

Отпад од хране који се сада баца користиће се за производњу кеса, тањира, чаша, фолија. Тиме се доприноси смањењу количине одложеног органског, биоразградивог отпада на депоније, а смањиће се и отпад од једнократне пластике.

„Можемо користити отпад у моменту припреме хране, додаје се одређени полимер. Успели смо да добијемо прерадом у више корака материјал који је доказано нетоксичан. Процес производње материјала смо заштитили европским патентом и добили смо сертификат на нивоу Европске уније да материјал јесте нетоксичан, да се материјал разграђује без било каквих адитива на природан начин“, каже Марина Цвијановић из „Еко био инвеста“.

Примена награђених решења допринеће смањењу емисије штетних гасова, повећању стопе рециклаже, преласку на обновљиве изворе енергије.

„Признање које смо добили је за наше иновативно решење којим се употребљавају геотермалне воде из турског купатила како би се грејали објекти основне и средње школе који сад користе чврсто гориво за грејање, а на овај начин смањиће се емисија честица које загађују ваздух“, навео је Оливера Денић из Општине Сокобања.

Зоран Радељић из компаније „Мастер тим“ каже да је суштина процеса који су успели да остваре је производња соларних панела коришћењем соларне енергије.

Награђена решења су одабрана међу 140 предлога и добила су финансијску подршку од 726.000 евра. Иницијатива је вредна 16.5 милиона евра које су обезбедили ЕУ и владе Шведске, Швајцарске и Србије.

„Оно што ће сви они радити у наредном периоду јесте да ће дати позитиван резултат на заштиту животне средине и у делу који се односи на декарбонизацију и на смањење индустријских емисија и на циркуларну економију“, истакла је Сандра Докић, државна секретарка Министарства заштите животне средине.

Преласком на начин пословања који чува животну средину и здравље људи, српска предузећа ће бити конкурентнија на извозним тржиштима. То ће допринети одрживом привредном расту и омогућити отварање нових зелених радних места.

„Српске компаније и креативни умови имају прилику не само да унапреде пословање већ и да достигну стандарде ЕУ и унапреде квалитет живота грађана Србије“, навела је Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре каже да ЕУ заједно са партнерима жели да искористи креативност компанија из јавног и приватног сектора у борби против климатских промена и загађења и како би се сачувао биодиверзитет.

„Компаније у Србији су показале да препознају економске, друштвене и еколошке предности зелене транзиције и да су спремне да у њој активно учествују. Зато смо отворили и нови, вишегодишњи Јавни позив за зелену транзицију привреде и друштва у Србији“, објаснио је Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији.

На нови Јавни позив очекују се предлози пословних решења у свих пет области Зелене агенде за Западни Балкан: декарбонизације, циркуларне економије, смањења загађења животне средине, заштите и очување природе и биодиверзитета, и успостављања одрживих система за снабдевање храном и руралног развоја.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 22. феб 2023, 11:45) - Grkinja [нерегистровани]

Nova era

Jesti hranu od kese (zbog zagađivanja u rekama) i napraviti kese od hrane (imam već kese od pravljene od kukuruza)

(уторак, 21. феб 2023, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

Re: Zašto se ne prave od prirodnog.....

Pre svega, kvalifikacija glasi "teška droga", a ne laka, kao što ti to iz milošte nazivaš.
I odnosi se upravo na tu konoplju koju opisuješ kao spasonosnu u svakom pogledu.
Svi koji se zalažu za legalizaciju marihuane, odnosno konoplje, nadaju se ličnoj zaradi na račun opšte štete.
U celom svetu postoje samo dve vrste konoplje i obe su teške droge, imaju veoma snažno narkotično delovanje.

(уторак, 21. феб 2023, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Zašto se ne prave od prirodnog materijala - konoplje?

Bio razgradiva. Lekovita. Tkanina skoro ne poderiva. Izolacioni materijal. Kompozitna vlakna od konoplje tvrđa su od čelika. Ne trebaju joj pesticidi ni herbicidi, znači čisto i zdravo zemljište i podzemne vode (baš je ovo i jedan od razloga jer farmaceutska mafija manje zarađuje na bilo čemu zdravom)
To što je zapad od nje napravio naziv droga ili laka droga ne odnosi se konoplju koju su naši preci gajili po celom Balkanu.