Читај ми!

Mесо угрожених врста ајкула у аустралијским ресторанима брзе хране

Истраживачи са Универзитета Аделејд открили су да се месо четири угрожене врсте, укључујући дугоносу мако ајкулу и глатку чекићарку, продаје у неким ресторанима брзе хране у Јужној Аустралији.

Студија коју је спровео Универзитет у Аделејду открила је да се месо четири угрожене врсте, најчешће у виду филетираних мањих или већих похованих комада, продаје у неким ресторанима брзе хране у Јужној Аустралији.

Месо ајкуле популарно је у Аустралији због своје беле боје, благе ароме и меке текстуре, али према тамошњој регулативи само две врсте ајкула могу да се продају под називом flake.

ДНК анализом филетираног меса из више од 100 угоститељских и продајних објеката широм Аделејда и регионалних области Јужне Аустралије, откривено је девет различитих врста које се продају под тим називом.

Међу њима су биле угрожене врсте, укључујући дугоносу мако ајкулу и глатку чекићарку, а на тањиру су се могле наћи и ајкуле које не настањују аустралијске воде, показало је истраживање.

Ешли Шарад, вођа истраживања у Школи биолошких наука при Универзитету у Аделејду, истакла је да је тек 27 одсто испитаних узорака припадало врсти ајкула која је одобрена за људску исхрану јер има довољно велики фонд. У питању је врста Mustelus antarcticus.

„Наши резултати истичу потребу за јаснијим националним смерницама или законима о означавању меса ајкула“, нагласила је Шарадова.

Од свих анализираних узорака, тек сваки 10. трговац могао је тачно да идентификује врсту рибе коју продаје.

Око 20 одсто филета било је погрешно означено, а остатак је имао нејасан опис.

„Преваре у индустрији морских плодова све више забрињавају. Погрешно означавање оваквих производа потенцијално може нанети штету људском здрављу, економији и очувању врста“, наглашава професор Бронвин Гиландерс са Универзитета у Аделејду.

Резултати истраживања објављени су у међународном часопису Food Control.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 28. јан 2023, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

Evolucija kapitalističke ekonomije

Jedan od najvećih naučnih idola, "otac" evolucionističke teorije, rekao je: "Ne preživljavaju ni najbolji, ni najjači - nego najprilagodljiviji".
A ja bih rekao - preživljavaju najsnalažljiviji i najbezobraziniji, najbeskrupulozniji.
Jer na konkretnom primeru, na koji bi to način, u kojoj formi bi te ajkule trebale da evoluiraju da bi se zaštitile od nezajažljivih ljudi?
Da se evoluiraju u ježeve ili zmije?
I takve će ih pojesti.
Pa one ni ne znaju ko ih i zbog čega ubija.
Dakle ipak pobeđuju najjači, pa makar bili najgluplji i najneprilagodljiviji.
I time je Darvinova evolucionistička teorija fundamentalno osporena.