Читај ми!

Ледени брег величине Лондона одломио се од плоче Антарктика

Огроман ледени брег величине шире територије града Лондона, одломио се од ледене плоче Антарктика у близини истраживачке станице, што је други такав случај одвајања леда током претходне две године, истакли су истраживачи.

Ледени брег величине 1.550 квадратних километара одвојио се од ледене плоче Брунт од 150 метара, деценију након што су научници први пут уочили велике пукотине.

„Слично се догодило пре годину дана када се одвојио ледени брег величине 1.270 квадратних километара. Овај догађај је очекиван и део је природног тока ледника Брунт“, рекао је глациолог Доминик Хоџсон.

Британска истраживачка станица „Халеј 6“ свакодневно прати стање огромног плутајућег ледника, као и руптура у леду које утичу на стање ледника.

Професорка Дејм Џејн Френсис, директорка БАС-а, изјавила је да су глациолози и оперативни тимови очекивали да се то догоди. 

Мобилна истраживачка база је премештена у унутрашњост из безбедносних разлога још 2016. године, јер су пукотине које су се појавиле у леду могле да је пресеку.

Због тога је особље у станици само током летњег периода на Антарктику, а то је од новембра до марта. У истраживачкој станици борави 21 особа.

Њихов задатак је да одржавају напајање и објекте који омогућавају даљинско функционисање научних експеримената током зиме, када је мрак 24 сата а температура падне и до 50 степени Целзијуса испод нуле.