Читај ми!

Орке објавиле рат великим белим ајкулама, масакрирана трупла на обали

Две орке по имену Порт и Старборд, како се чини, посебно су се намериле на велике беле ајкуле. Од 2017. године, море је на обалу Јужне Африке избацило осам белих ајкула које су на себи имале трагове напада китова-убица. Већини је недостајала јетра, а неким је било поједено и срце.

Ране на ајкулама као и праћење две орке указују да су Порт и Старборд виновници ових напада, а научници верују да је број убијених ајкула много већи, само што њихова тела нису испливала на обалу.

Научници су студију објавили у часопису African Journal of Marine Science са детаљним налазима.

„Китови-убице су веома специјализовани ловци. Ова два су научила како да нападају ајкуле како би дошли до њихове масне хранљиве јетре, која може да тежи и до трећине тежине одрасле ајкуле“, објашњава биолошкиња Алисон Таунер, предводница истраживања.

Потпуно одрасле орке могу да буду скоро девет метара дугачке и тешке седам тона. Најчешће лове у чопорима и јеловник им је прилично разноврстан, од фока и делфина до ајкула и лигњи.

Међутим, велике беле ајкуле су веома опасни противници, могу да буду дуже од шест метара и имају изузетно опасне чељусти.

Надгледајући обалу и пратећи означене ајкуле, њен тим је утврдио да су велике беле ајкуле потпуно престале да посећују одређене делове јужноафричке обале где орке патролирају.

„Што дуже орке пролазе тим подручјима, то их се дуже ајкуле клоне“, навела је Таунерова.