Читај ми!

Планинарство и боравак у природи као нови школски предмет?

Љубитеље природе није било тешко убедити да током пандемије шетају по шумама и парковима уместо по тржним центрима. Планинарење је веома здрав вид физичке активности, а Планинарски савез Србије понудио је план и програм за посебан школски предмет који би деци помогао да уживају у активностима у природи.

Људи су схватили да је боравак у природи њихова потреба, а надам се да ће из тога произићи да се навике мењају на боље. Здрав стил живота је коначно у моди, истиче Андреј Ивошев, члан Управног одбора Планинарског савеза Србије.

Примера ради, у школама где је у наставу укључен боравак у природи, та деца показују јако боље резултате него друга деца која нису укључена у такве активности.

„Планинарски савез Србије израдио је план и програм за факултативни предмет – Планинарство и боравак у природи, који ће бити понуђен школама да понуде деци такав слободнији вид активности“, наводи Ивошев.

Тренутно се таква настава експериментално одвија у неколико школа у Србији, а Ивошев се нада да ће у будућности то прихватити и друге школе.

Као кровна организација, Планинарски савез Србије окупља велики број мањих, локалних организација, којима свако може да приступи, распита се и добије савете од искусних планинара и укључи у велики број активности које се скоро свакодневно организују.

Године, како каже, нису препрека, већ опште здравствено стање на основу ког може и треба да се бира тип планинарске активности од лакших шетњи па све до напорнијих категорија.

Што се опреме тиче, Ивошев наводи да је неопходна удобна обућа специјализована за планинарење, ранац, а временом ће људи додавати и проширивати опрему у зависности од стаза и планина на које иду.

Објашњава и да свака планина може да буде за свакога, а све зависи од типа стазе. „Не води само један пут до врха“, каже Ивошев.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мај 2021, 08:30) - anonymous [нерегистровани]

Vlax

Fantasticna ideja!! Pod obavezno decu iz Panceva,Bora...(i iz ostalih gradova) slati u prirodu svaki drugi vikend petak-nedelja da udahnu kiseonika a ne samo hemiska isparenja

(недеља, 16. мај 2021, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

Posle toliko vremena...

...najzad da čujem neku pametnu ideju u Srbiji.