Читај ми!

То што глисте живе у земљи не значи да нам нису потребне, а ми их немилице трујемо

Сићушним створењима која одржавају тло здравим и живот на копну чине могућим прети огромна опасност од пестицида.

Најновија мерења показала су да утицаји пољопривредних хемикалија на глисте, бубе и друге организме у великој мери негативни, упозоравају експерти.

Неки научници оцењују налазе алармантним, ако се у обзир узме важност ових бића о чијем значају се не говори довољно, пише Гардијан.

Резултати анализа наводе на закључак да се организми у површинском слоју земљишта ретко узимају у обзир приликом процене утицаја пестицида на животну средину.

САД, на пример, тестирају само хемикалије на медоносним пчелама, које можда никада не долазе у контакт са земљом.

Извештај Уједињених нација објављен у децембру указује на то да будућност изгледа „мрачно“ за земљиште уколико не буду донете хитне мере за заустављање деградације.

Оно што посебно треба да нас забрине је да су потребне хиљаде година да би се формирало ново земљиште. Осим тога, сматра се да тло садржи скоро четвртину целокупног биодиверзитета планете.

„Размере штете коју видимо су много веће него што сам мислио да ће бити. Земљиште је невероватно важно. Али колико штете пестициди наносе земљишту се много мање узима у обзир у односу да инсекте који опрашују биљке, сисаре и птице“, наглашава Нејтан Донлеј из Центра за биолошку разноликост у Сједињеним Државама.

„Бубе и калемболе које имају огроман утицај на порозност тла су јако угрожене, а глисте посебно", наглашава Донлеј. „Већина људи не зна да се многе врсте инсеката гнезде у тлу, тако да је и то један од разлога како им угрожавамо опстанак“.

Професор Дејв Гулсон са британског Универзитета у Сасексу који није учествовао у овом истраживању, сматра да су ови налази о утицају пестицида на квалитет земљишта алармантни, с обзиром на виталну важност ових „непризнатих јунака“ који су потребни да нам земљиште буде здраво.

У анализама које су објављене у часопису Frontiers in Environmental Science, систематски је прегледано скоро 400 студија о ефектима пестицида на бескичмењаке на које ове хемикалије нису циљале, а који барем део свог живота проводе у земљишту. Обухваћено је више од 275 животињских врста и 284 врсте пестицида, мада нису провераване хемикалије које су тренутно забрањене у Сједињеним Државама.

Анализирано је више од 2.800 „тестираних параметара“, на основу којих је проверавано дејство пестицида на одређене организме у погледу више својстава, попут морталитета, заступљености, репродукције, и биохемијских и морфолошких промена.

Научници су открили да је 71 одсто тестираних параметара показало негативне ефекте после излагања пестицидима, а 28 одсто није имало значајне ефекте, и један одсто је имало позитивне ефекте. На пример, у 84 одсто испитиваних параметара код глиста дошло је до негативних ефеката због најчешће коришћене класе инсектицида. Поједини хербициди и фунгициди су такође штетили овими бескичмењацима.

Донели упозорава да: „Нису само један или два пестицида штетна. Резултати су заиста врло доследни у читавој класих хемијских отрова“.

Анализа из 2012. године показала је да пестициди штете и животу микроба у земљишту.

„Такође се испоставило да су фунгициди готово једнако лоши као и инсектициди за организме који живе у земљи. То не изненађује с обзиром на то да се глисте, мокрице, диплоде и колемболе хране гљивама насталим од распада биљног материјала“, наглашава Мет Шардлов из Организације „Баглајф“.

„Сви желимо плодно пољопривредно земљиште, али ово показује да пестициди које примењујемо нападају плодност животиња које живе у тлу“, додаје Шардлов. „Ако желимо да заштитимо здраво земљиште, морамо узети у обзир организме у тлу када одлучујемо да ли је пестицид сигуран за употребу“.

У Сједињеним Државама се пестициди тестирају само на медоносним пчелама, напомиње Донели. „Сулудо је тестирати само на једној врсти, која можда никада неће доћи у контакт са земљом у читавом свом животу, и то сматрати репрезентативним доказом са све копнене бескичмењаке, као и рибе“, сматра биолог.

Забрињава и чињеница да је регулација употребе пестицида у мање развијеним земљама у којима пољопривреда чини већи део привредне активности, готово никаква.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 08. мај 2021, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Ne vredi....

Od svih životinja , ljudi najgori Mozak imaju .
Uništavaju celu Planetu , biljni i životinjski svet . A već su krenuli da "srede" Mesec i Sunce , bez kojih nema života na ovoj Planeti

(петак, 07. мај 2021, 22:52) - Agronomka [нерегистровани]

Priroda

Gliste su zemlji jako potrebne, čiste tlo i zemlju kroz stomaka svog, veoma su važne. Neki plate da ih kupe d bi napravili dobar kompost/humus za zemlju. Prodaju se kao dragoceni organizmi za ekosistemu.

(среда, 05. мај 2021, 16:32) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Dogod covek ne spozna da pesticidi unistavaju i njega samog dotle ce ih koristiti radi bolje zarade a kad shvati sta oni sve prouzrokuju ima da nas nema (prozdrljivost je pobedila)priroda se osvetila .

(среда, 05. мај 2021, 14:32) - smederevac [нерегистровани]

Gliste u zemlji su merilo zdrave zemlje

Covece o cemu so ovde raspravlja!? Pa zar smo bas tako nisko spali da ne znamo ni toliko da je zemlja ziva samo ukoliko u njoj ima zivota!? U pustinjama nema glista i insekata zato pustinja i jeste pustinja! Insekti i gliste su naj bolji pokazatelj dali je zemlja dobra za obradu, nekada kada bi se oralo, iza traktora su letele jata ptica koje su se hranile kada bi plugovi okretali zemlju , danas kada se ore, gotovo da nema ptica, a u zemlji jos manje glista i insekata, a to je upravo zbog sve te hemikalije i pesticida koji truju ne samo insekte i gliste u zemlji, koje su apsolutno neophodne za kvalitet zemljista i dobar prinos, nego truju i nas i nasu decu a takodje ubijaju i zemlju pa su nam polja sve manje plodna a buducnost seljaka sve mracnija!