Читај ми!

Које биљке можете одмах да изнесете, а које треба да сачекају Баба Марту

Да ли нас је сунце преварило, односно да ли су пожурили они који су на пијаци већ купили јагорчевину или дан и ноћ за жардињере и баште. О томе када треба изнети цвеће на терасе за РТС је говорила узгајивачица биља и цвећа Ада Столић.

„Конкретно дан и ноћ је зимски расад, он зимује напољу тако да га не морате уносити или износити. Као и јагорчевина и турски каранфил. Они сада цветају и јако су занимљиви“, каже Столићева.

Наглашава и да су то цветнице којима период цветања јако кратко траје, за разлику од мушкатли или петунија.

Што се тиче изношења биљки које су преко зиме биле унутра, она каже да се температурна колебања нису скроз смирила и да људи сачекају 15. март пре него што почну да износе биљке на терасе.

„У ово време можете да изнесете цитрусе, јер су се они до сад мучили унутра. То су лимуни, мандарине, кункват, фортуна... Све те биљке трпе температуру до минус 5 степени. Што пре их изнесете то боље. Пре тога их добро очистите од мртвог лишћа, орежите и добро залијте“, истиче Столићева.

За зељасте биљке, попут мушкатли, као и за кактусе још је рано и опрезно са њиховим изношењем, јер ако се деси Баба Марта, мораће поново да се уносе.

Тренутно је најбољи период за сађење четинара, било да су патуљасти или прави. Ако сте везивали тује, можете да их пустите.

Ада Столић такође саветује и да је право време за садњу ружа и мушкатли, које ће тек касније са доласком правог пролећа почети да цветају и чији су периоди цветања много дужи.

Објашњава и како да људи посаде ново цвеће.

„Ако садите у башти, када ископате рупу у њу се никако не треба стављати ђубре, већ само спустити биљку. Кад се добро нагази, тек тада ставити ђубриво, очанковати и залити“, наводи Столићева.

Према величини биљке одредите и величину саксије. У њу се ставља дренажни слој, мало хумуса и спуштате биљку таква каква је, не растресате јој коренов систем, већ са бусеном је спуштате. Одозго је нађубрите. Кад се биљка одмори, онда је заливате“, објашњава Ада Столић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 02. мар 2021, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

Samo ne sadite

Cveće zla.